Prostreno.cz

Na čistou rychlovarnou konvici povolejte bílý ocet

Rychlovarné konvice pracují hned od rána, kdy se starají o vaši denní dávku čaje a kávy. Všichni je milují! Jejich používání bývá snadné a rychlé, ale kdy jste je naposledy důkladně vyčistili? Podívejte se dovnitř, schválně, jestli z toho máte dobrý pocit. Pokud ne, povolejte bílý ocet!

Péče o rychlovarné konvice je snazší, pokud se jim věnujete každých pět až osm týdnů. Nedochází pak z usazování pevných minerálů – vodního kamene, který zpomaluje proces ohřevu a má na svědomí to, že konvice spotřebuje více energie. Díky tomu oblíbené kuchyňské zařízení vydrží mnohem déle. Nějak jste tuhle lhůtu nezvládli? Svoji konvici vyčistěte ještě dnes. Jak a čím?

Bílý ocet a jedlá soda

K bezproblémovým a levným způsobům, jak svého každodenního pomocníka udržet v kondici, patří roztok bílého octa s vodou (poměr 1:1). Ujistěte se, že je konvice odpojena a pro jistotu si k ruce připravte papír a tužku. Roztok nalijte dovnitř a nechte působit přes noc. Na lísteček napište, že konvice je mimo provoz. To pro případ, že by ji někdo z rodiny chtěl použít.

Ráno spotřebič důkladně opláchněte čistou vodou, abyste odstranili veškerý přetrvávající zápach octa. Kdo chce, může v konvici převařit jednu dávku vody „nanečisto“. Řešením je ovšem i jedlá soda.

Jednu lžičku hydrogenuhličitanu sodného rozpusťte ve dvou až třech lžících vody. Směs vlijte na dno konvice a opět nechte působit přes noc. Dolijte do konvice vodu (stačí minimální doporučené množství) a svařte. Mechanicky houbičkou odstraňte zbytky vodního kamene. Následně konvici vypláchněte, nalijte do ní maximální doporučené množství vody, vodu podruhé svařte a vylijte ji. Pokud jste napoprvé neodstranili všechen vodní kámen, celý postup opakujte.

Lesk jako blesk za pár minut

Když je vaše konvice v pohodě, očistěte exteriér horkou mýdlovou vodou a otřete jej hadříkem z mikrovlákna. V případě, že se málo leskne, smíchejte bílý ocet s vodou (stejně jako v předchozím případě v poměru 1:1), před setřením nechte pracovat několik minut a konvici vyleštěte tak, až vám oči budou přecházet. Vadí vám spíš otisky prstů? Na povrch konvice naneste kapku dětského oleje a k jeho rozetření použijte papírovou kuchyňskou utěrku. Závěrem zkontrolujte, zda vaše konvice není kluzká!

Zdroje: www.kitchenaid.com/pinch-of-help/countertop-appliances/how-to-clean-an-electric-kettle.html, www.goodhousekeeping.com/uk/house-and-home/household-advice/a680915/how-to-clean-kettle/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat