Prostreno.cz

Klasický žlutý ananas nahraďte tím růžovým

Růžový ananas? A proč vlastně ne? Možná, že už jste na něj v obchodě narazili. Kromě jeho barvy je známý sladší chutí a menší kyselostí – v porovnání s jeho žlutým bratrem. A čím dalším vás může překvapit?

Růžový ananas je druh ananasu, jehož barva je dána genetickou modifikací. Vypěstovala jej americká firma, která se zaměřila na pigment zvaný lykopen, který je také v rajčatech a vodních melounech. Protože lykopen je silným antioxidantem (1), odborníci si od tohoto ovoce slibují mnohé.

Posiluje imunitu

Růžový ananas roste pouze na jedné farmě v jiho-středním regionu Kostariky, která má správnou půdu a klima. Del Monte je jedinou společností, jež tento druh vyvíjí v malém množství, takže není snadné se s ním setkat. Pakliže budete mít to štěstí, věřte, že růžová varianta obsahuje velké množství vitaminu C, o němž je známo, že přispívá k imunitní obraně podporou různých buněčných funkcí vrozeného i adaptivního imunitního systému (2). Vitamin C vytváří ochrannou bariéru proti patogenům a podporuje aktivitu pokožky při úklidu oxidantů, čímž potenciálně chrání před oxidačním stresem.

Blahodárně působí na nervový systém

Stejně jako běžný ananas, tak i ten růžový je bohatý na mangan. Mangan je esenciální mikroživina, která je nezbytná pro aktivitu rozmanité sady enzymatických proteinů. Vědci o ní tvrdí, že podporuje vývoj, růst a opravné mechanismy a blahodárně působí na nervový systém (3).

Zvyšuje absorpci léčiv

Ananas bez bromelinu? Tak to by nešlo. I „pink“ odrůda jej má dostatek. Bromelin přitom představuje mnoho terapeutických výhod, jako je léčba anginy pectoris, bronchitidy, sinusitidy, chirurgického traumatu a tromboflebitidy, zároveň zvyšuje absorpci léčiv, zejména antibiotik (4). Bromelin také pomáhá při rozkladu proteinů a jídla a snižuje zánět střev. Dá se tedy považovat za prostředek proti nadýmání a plynatosti.

Podporuje zdraví srdce a krevních cév

Růžový ananas patří k zásobárnám draslíku, takže pomáhá kontrolovat krevní tlak (5) a je užitečný pro pacienty s hypertenzí. Přidání růžového ananasu do vaší stravy zároveň může pomoci zlepšit vzhled pokožky. Ta díky němu vypadá zářivější a mladší.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7464847/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6525788/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7429027/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat