Prostreno.cz

Ke snížení nákladů domácnosti pomůže výměna papírových kuchyňských utěrek za ty látkové

Pokud hledáte způsob, jak snížit dopad na životní prostředí a výdaje na domácnost, přestaňte plýtvat kuchyňskými utěrkami z papíru a přejděte na ty látkové.

Papírové „ručníky“ se staly základem většiny domácností. Používají se na všechno od utírání rozlitých látek až po osušení rukou. Ale s jejich pohodlím mohou přijít nemalé náklady, neboť tyto pomocníci v posledních měsících výrazně podražily – stejně jako toaletní papír. Proto jsou látkové utěrky lepší volbou.

Bavlněný flanel vede

Látkové utěrky jsou opakovaně použitelné a odolnější než jejich papírové protějšky, takže je můžete prát a používat znovu a znovu. To eliminuje potřebu neustále kupovat nové role z obchodu. Většinou bývají vyrobené z bavlněného flanelu, jež je příjemný na dotek a má jemné chloupky, díky kterým utěrky na ruličce přilnou k sobě. Navíc platí, že pravidelným praním se flanel stává ještě savějším. Zvolit si však můžete i mikrovlákno (v obchodě hledejte pod názvem švédské utěrky) či bavlněný satén, záleží na tom, co vám nejvíc vyhovuje.

Jak se látkové utěrky čistí?

Jedinou potenciální nevýhodou je, že po každém setření nebo úklidu budete muset látkovou utěrku umýt a vysušit, což může být časově náročnější než vyhodit použitý papírový ručník do koše. Nejprve vyklepejte případné drobky nebo nepořádek do kuchyňského dřezu, pak utěrku přihoďte k běžnému prádlu. (Tento postup je vhodný za předpokladu, že utěrky nejsou mastné kupříkladu od oleje. Pak se vyloženě nabízí je předem namočit do odstraňovače skvrn, případně je vyprat jako samostatnou náplň mimo běžné prádlo.)

U houbiček hrozí hromadění bakterií

Další možností je použití houbiček, jež lze také několikrát použít. Mějte však na paměti, že zatímco utěrky a hadry je nutné pravidelně prát a sušit, houbičky by se měly i dezinfikovat, aby se zabránilo hromadění bakterií. Houbičku namočte a důkladně vyždímejte. Nádobu, která je vhodná do mikrovlnky, naplňte vodou. Pusťte mikrovlnku na nejvyšší výkon a zapněte na 4 minuty. Nechte houbičku 15 minut vychladnout a vyždímejte. Touto formou by se houbička měla zbavit jak běžných nečistot, tak i bakterií.

V každém případě přechod z papírových utěrek na ty látkové vám může pomoci snížit dopad na životní prostředí, redukovat množství odpadu a zároveň přidat styl do vaší každodenní rutiny.

Zdroje: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat