Prostreno.cz

Kolostrum má fascinující kosmetické účinky

Používat kolostrum, tedy mateřské mléko, ke kosmetickým účelům? To je prý záruka delšího mládí! Naleznete ho v pečujících produktech, ale dá se užívat i perorálně.

Máme-li věřit rozruchu v kosmetických kruzích, pak získání mladistvé a pružné pokožky vyžaduje použití kolostra. Že vám tento název zní nějak povědomě, ale nevíte, kam ho zařadit?

Souvislost s kojením není náhodná

Kvůli jeho barvě a nutričním výhodám se mu někdy říká tekuté zlato. Kolostrum je první mateřské mléko, které tělo matky produkuje během těhotenství a několik dní po porodu. Hodně zvláštní je pak v tom, že obsahuje velké množství protilátek posilujících imunitu novorozenců, stejně jako bílkovin, minerálů, vitaminů a růstových hormonů, jež podporují zdraví i vývoj miminka. Zdá se však, že toto speciální mléko přináší i jiné přednosti. Hlavně tedy pro pokožku!

Výživný dar přírody

„Je velmi bohatým zdrojem makro i mikroživin a antimikrobiálních peptidů s léčivými vlastnostmi. Tyto látky jsou schopné vymýtit škodlivé volné radikály a zvýšit antioxidační ochranu, což se promítne do mladistvého vzhledu,“ vysvětluje australská dermatoložka Shammi Theesan (1). Její slova potvrzují i závěry odborných studií (2). Z těch vyplývá, že kolostrum má silný ochranný účinek proti erozi délky telomer, čímž se kůže omlazuje a zpevňuje. A rovněž se jím podporuje buněčný obrat. Už se asi nedivíte, proč je jinak zvané mlezivo běžnou součástí pečujících produktů, že? Ale nebojte, nejde tak úplně o to lidské.

I zvířata ho mají!

Kolostrum, které se používá v kosmetických přípravcích všeho druhu, pochází ze skotu. Kromě zevního použití se užívá i perorálně, což má prý ještě silnější efekt. Navíc tak stimuluje hojení střevních stěn a zlepšuje rozmanitost střevního mikrobiomu. Tento poklad se dá sehnat v lékárnách i na internetu.

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/beauty/face-and-body/colostrum-nourishment-skincare-routine, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33938706/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat