Prostreno.cz

Citron lze v domácnosti použít na tisíc a jeden způsob

Když vám život dává citrony, uklízejte s nimi. Váš dům zanechají svěží a čistý. Jak a na co je používat? Takhle ošetříte dřevo i nerez!

Sbohem, drsné chemické čisticí prostředky! Kromě toho, že jsou citrony lahodné, překvapivě umí vyčistit mnoho míst a nahradit několik komerčních čisticích prostředků.

Vyčistěte mikrovlnnou troubu

Citrony všichni milují pro jejich sladkou vůni a antiseptické vlastnosti (1). Věděli jste, že vám mohou pomoci při úklidu mikrovlnné trouby? Připečenou špínu odstraníte tak, že dáte misku s vodou a čerstvou citronovou šťávou (nebo kůrou) přímo do mikrovlnné trouby a necháte ji 3 až 5 minut „povařit“. Před otevřením dvířek počkejte dalších 5 minut; to umožňuje páře hygienicky pracovat na stěnách tohoto kuchyňského pomocníka. Nakonec citronovou vodu otřete vlhkou houbičkou a měkkým hadříkem.

Osvěžte dřevěná prkénka na krájení

Je vaše dřevěné prkénko potřísněné nebo páchne česnekem? Nasypejte na něj trochu hrubé soli a poté jej vydrhněte řeznou stranou poloviny citronu. Opláchněte a v případě potřeby opakujte.

Odstraňte zápach z odpadkového koše

Pokud vás trápí nepříjemný zápach z odpadkového koše, stačí pár koleček tohoto ovoce jen tak volně v koši nechat. Pach do sebe účinně nasají. Koš také můžete vydrbat citronovou šťávou smíchanou s vodou. Tenhle postup odstraní i nepříjemný odér dřezu.

Ošetřete dřevěné stoly a židle

Vyrobte si vlastní přírodní lak na nábytek. Promíchejte 2 díly olivového oleje s 1 dílem citronové šťávy. Na povrchy nanášejte hadříkem, ale nejprve svůj vlastní domácí „lak“ vyzkoušejte na malých a „odlehlých“ částech, abyste se ujistili, že neudělá skvrny.

Zbavte se odolných skvrn z nádob

Chcete-li se zbavit zbytků špagetové omáčky z minulého týdne, hrnce a pánve potřete citronovou šťávou a před opláchnutím ji nechte 15 minut působit. A jestli máte citron navíc, potřete jím i struhadlo. Citron uvolní veškeré nečistoty uvízlé v malých štěrbinách.

Rozjasněte talíře

Naplňte nádobu, kterou lze mýt v myčce, šálkem citronové šťávy (nebo do ní vhoďte několik plátků citronu) a umístěte ji na horní stojan. Spusťte mycí cyklus, dočkáte se dokonale čistých a lesklých talířů.

Vyleštěte vodovodní baterie

Tvrdá voda je voda s vysokým obsahem minerálních látek, především vápníku a hořčíku. Odstraňte nahromaděnou tvrdou vodu z vodovodních baterií tak, že na postiženou oblast nastříkejte citronovou šťávu. Před setřením počkejte 10 až 15 minut.

Vytřete podlahy

Místo drsných chemikálií k čištění podlahových prken použijte 1 díl citronové šťávy, 1 díl octa a 2 díly vody. Toto řešení je ideální hlavně pro lidi s dětmi a/nebo domácími mazlíčky.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254629915003610, www.tasteofhome.com/article/20-fresh-ways-to-clean-with-lemon/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat