Prostreno.cz

Kosmetické využití vitaminu C se doporučuje v dopoledních hodinách

Že si vitamin C se sluncem moc nerozumí, protože zvyšuje citlivost pleti? Říká se to, pravda je však trochu jinde. Proč se tedy krémy s jeho obsahem máme „natírat“ jen dopoledne?

Víme, že vitamin C jde se silnou obranyschopností ruku v ruce. Nejen proto však tělo každý den potřebuje jeho optimální dávku, která se pohybuje mezi 75 a 90 mg. Vždyť na něj spoléhá i pokožka!

Bez něj to nejde 

„Je to mocný antioxidant, takže pomáhá odvracet škodlivé volné radikály číhající v okolním prostředí, které mohou vést k předčasnému stárnutí, tmavým skvrnám i výskytu vrásek,“ podotýká americký dermatolog Brendan Camp. „Neutralizuje účinky těchto nestabilních molekul kyslíku, které se vyvíjejí v důsledku normálního tělesného metabolismu i vystavení ultrafialovému záření“ doplňuje zmíněný expert. Další výhodou „céčka“ je, že podporuje přirozenou schopnost těla produkovat kolagen a elastin, přičemž urychluje hojení ran. Co je pravdy na tom, že jeho vinou bývá kůže na slunce mnohem citlivější, z čehož koukají potíže?

Nepleťme si pojmy, vážení!

„Vitamin C poskytuje spoustu pozitiv a je bezpečný i pro těhotné a kojící ženy. Oproti jiným látkám, jako je třeba retinol, nečiní pokožku citlivější na slunce, ve skutečnosti ji před tímto zářením chrání, a v kombinaci s opalovacím krémem dokonce zvyšuje jeho účinnost,“ překvapuje americká dermatoložka Deanne Mraz Robinson. Potíž je podle ní v tom, že nejstabilnější formou vitaminu C, kterou nalézáme na etiketách pečujících produktů, je tetrahexyldecyl askorbát. Mnozí si tuto složku pletou s alfa-hydroxy-kyselinou, která pleť vůči UV paprskům dělá skutečně zranitelnější.

Ráno, či večer? Toť otázka

„I když je v pořádku vyjít na slunce po aplikaci séra s obsahem vitaminu C, je důležité nanést i opalovací krém s SPF minimálně 30, protože samotné sérum vás nezachrání. Osobně tento vitamin doporučuji v dopoledních hodinách, kdy slunce ještě není tak ostré. Také je to ideální i z důvodu večerního používání retinolu, neboť kombinace jednoho a druhého může způsobit podráždění, varuje dermatoložka Deanne Mraz Robinson.

Zdroj: www.edit.sundayriley.com/does-vitamin-c-make-skin-sun-sensitive/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat