Využití kuchyňských přebytků v zahradě je skvělý způsob, jak snížit odpad a zároveň poskytnout rostlinám cenné živiny. Ideální spojení příjemného s užitečným!
Kuchyň je srdcem domova i podporovatelem krásné a prosperující zahrady. Namísto vyhazování určitých zbytků do koše je můžete proměnit v parádní hnojivo, čímž prospějete rostlinám i celé planetě. Redukce potravinového odpadu je totiž jedním z hlavních ekologických kroků zabraňujících katastrofě.
Plýtvání všude, kam se podíváš
„Všudypřítomné plýtvání jídlem enormně přispívá ke změně klimatu, přesto celosvětově vyhodíme asi třetinu veškerých potravin,“ podotýká americký ekolog Michael Karapetian, který vede nejrůznější kampaně. „Když kompostujete, prokazujete přírodě laskavost, protože důležité látky, jako je dusík a uhlík, doplňujete zpátky do půdy, místo abyste zaplňovali skládky,“ vysvětluje tento příznivce zeleného myšlení. Co vy na to, není načase podívat se na kuchyňský odpad z nové perspektivy?
Vaječných skořápek se nezbavujte
Vaječné skořápky se řadí mezi nejběžnější kuchyňské zbytky. Proč by jejich cesta měla končit v popelnici, když jsou bohatým zdrojem vápníku, tedy prvku nezbytného pro zdravý růst rostlin. „Drcené skořápky podporují jejich vitalitu a pomáhají předcházet hnilobě květních konců, například u rajčat,“ vysvětluje americký zahradník a krajinný architekt Michael Clarke. Výhodou je i snadné použití, protože skořápkový „prášek“ stačí jen rozprostřít okolo pěstovaných chráněnců.
Zeleň ocení citrusové slupky
Citrusové slupky představují další možnost, jak obohatit zahradu. „Obaly“ pomerančů, citronů, mandarinek a jiných plodů dodávají půdě spoustu prospěšných složek, zejména pak potřebný dusík. Kromě toho mají ještě jednu podstatnou přednost – jejich silná vůně působí jako přirozený odpuzovač běžných zahradních škůdců, a to včetně mravenců a mšic.
Zeleninové a bylinkové zbytky ještě poslouží
Po domácí přípravě jídla často zůstávají různé odřezky zeleniny i bylinek. Je hřích je vyhodit, raději z nich udělejte cenné hnojivo. Šup s nimi na kompost! Všechny ty kousky brambor, mrkve, okurek, celeru i hlávkového salátu jsou skutečným výživným pokladem. Navíc se rychle rozkládají, takže je hned „uklizeno“.
Zdroj: www.realsimple.com/kitchen-scraps-for-garden-11752473
Sledujte nás na sociálních sítích: