Rajský protlak se používá jako základ pro přípravu mnoha pokrmů. Občas recept na nějakou z těchto laskomin vyžaduje jen malé množství rajského protlaku, zvlášť, když připravujete drobnější porce jídel. Ale jak zužitkovat množství, které vám zbyde?
V krabičce, v konzervě i v tubě. Rajský protlak, který je stěžejním prvkem rajské omáčky, omáčky na špagety, polévek a gulášů, se dnes dá sehnat ve všech podobách, přičemž otevřený rajský protlak by se měl v lednici spotřebovat do 4 dnů. (Někteří výrobci uvádějí dobu trvanlivosti po otevření až 2 týdny, ale je lepší se řídit instrukcemi na konkrétním produktu.) Každý ví, že někdy to tak docela nevyjde. Jak v takovém případě zužitkovat přebytky?
Zamrazujte
Faktem zůstává, že i přes všechny své funkce může být spotřeba rajského protlaku, což je v podstatě koncentrát rajčatové šťávy, dlouho vařený a dehydratovaný, náročná. I tak lze protlak naporcovat do malých sáčků a dát do mrazáku. Následně stačí kousek odkrojit, kdykoli je to potřeba. Protlak se rychle vrátí na pokojovou teplotu a zaručuje výrazně delší trvanlivost než napůl uzavřená konzerva.
Zvýrazňujte chuť dalších jídel
Díky intenzivní a bohaté sladkosti dokáže rajčatový protlak dodat i těm nejjednodušším jídlům zajímavou chuť. Rychle orestovaný na olivovém oleji s paprikou, česnekem a šalotkou dodá nový rozměr nejen fazolovému salátu ve španělském stylu, lákavému vegetariánskému předkrmu, který se snadno stane večeří, když se podává na pořádném krajíci teplého venkovského chleba.
Vylepšete omáčky
Italsko-americká červená omáčka není jedinou omáčkou, která těží ze základu s rajčatovým protlakem. Ať už děláte jednoduchý domácí kečup nebo marinádu na steaky, trocha rajčatového protlaku může vaše omáčky proměnit z řídkých a kyselých na vyvážené a komplexní. Rajčatový protlak také pomáhá zdůraznit masitost hub. Jinými slovy, je to váš nejlepší přítel těstovin na všední večer.
Obohaťte dušené pokrmy
Dušení je ve skutečnosti hlavním důvodem, proč je rajský protlak jednou z nejoblíbenějších potravin ve spíži. Zkuste jej použít do masitých receptů – dušených žebírek až po ultra sytý a poctivý hovězí guláš. Nebudete zklamaní.
Přidejte trochu barvy
Když se blíží datum spotřeby, je možné rajský protlak přetvořit na jednoduché, zcela přírodní potravinářské barvivo vhodné pro všechny druhy těst. Takovým těstovinám dodá zářivě oranžový odstín. Pokud máte chuť na něco jednoduššího, vmíchejte jej do rozehřátého másla či majonézy, a šup s tím do hrnce.
Zdroje: https://zerowastechef.com/2023/11/06/13-ways-cook-every-spoonful-leftover-tomato-paste/, https://food.ndtv.com/how-to/hate-wasting-food-here-are-5-ways-to-utilise-leftover-tomato-puree-4841773
Sledujte nás na sociálních sítích: