Běžně se vám stává, že slavnostně koupíte čerstvou zeleninu, kterou o tři dny později vyhazujete s plísní a pocitem viny? Jdete na to chytře a vsaďte na tu mraženou. Výživná je stejně, a navíc šetří čas i peníze.
Ze všech stran se ozývá, jak zelenina pomáhá zajistit potřebné vitaminy a minerály pro udržení komplexního zdraví. Jako spotřebitelé ale víme, že s ní nebývá lehké pořízení. Překážky v pravidelné konzumaci nám často klade její vyšší cena i mimosezónní nedostatek. Nemluvě o zkažených kusech, které nestíháme sníst a musíme je prostě vyhodit. Všem těmto problémům však mražená zelenina předchází.
Led není nepřítel
Kdo navzdory všem zmiňovaným potížím kupuje zásadně čerstvé plody, a to hlavně kvůli obsahu cenných živin, ten teď asi překvapením polkne na prázdno. Mražené produkty tu totiž nezaostávají ani trochu. A co víc, mnohdy jsou na tom výživně ještě lépe než ty naleštěné okurky, šťavnaté papriky a balené salátové listy. „Protože se mražená zelenina bleskově zmrazuje v nejvyšší zralosti, uchovává si vitaminy i minerály v nejlepší možné formě a zastavuje se jejich rozklad,“ upozorňuje americká nutriční specialistka Cassandra Padula Burke. Oproti ní ta čerstvá čelí dlouhé přepravě i nevhodnému skladování, takže než se dostane na náš stůl, je kvalita živin podstatně snížená. Čím se zásobovat?
Brokolice je zeleným triumfem
Brokolice je jednou z hlavních hvězd mrazicího boxu, která chladem nepřichází o nic ze svých úžasných benefitů. Mimořádně bohatá je na vitamin C, který je nezbytný pro imunitní systém a tvorbu kolagenu. Nešetří ani s vitaminem K, ten zase asistuje při mineralizaci kostí. Brokolice se ráda rozděli také o vlákninu, čímž si „udělá oko“ u trávení. Lze ji podávat jako příloha nebo doplněk k restovaným pokrmům.
Špenát by v zásobách neměl chybět
Znáte tu frustraci, kdy pečlivě omýváte každý list z té hromady špenátu a při vaření v hrnci najdete jen malou porci a pouhý zlomek původní velikosti? Už jen z tohoto důvodu se vyplatí používat špenát mražený, protože jeho příprava je bezpracná. Navíc je nabitý železem, vitaminem A a kyselinou listovou. Využijete ho na smoothies, při vaření omáček i pečení slaných koláčů.
Míchaná zelenina šetří čas
Nepodceňujme ani míchanou zeleninu. Tyto sáčky představují esenciální pohodlnost moderního zdravého stravování. Přijdou vhod při chystání rychlého oběda i večeře, kdy potřebujete do jídla začlenit co nejvíce živin. Netřeba nakupovat, čistit a krájet několik zeleninových druhů, tady je práce už hotová.
Zdroj: https://www.realsimple.com/vegetables-you-should-buy-frozen-not-fresh-8728251
Sledujte nás na sociálních sítích: