Němečtí chemici vynalezli žvýkačku, která při kontaktu s virem chřipky začne chutnat po tymiánu. Je to sice zvláštní, ale potenciálně nejrychlejší způsob, jak zjistit, zda zůstat doma a nešířit své bacily v tramvaji.
Z přeplněných čekáren u lékařů lze usuzovat, že ani letos nás chřipka nenechala na pokoji a zvesela si útočí, jak je jí libo. Ostatně, má hlavní sezonu! Jako jedna z nejnakažlivějších nemocí každoročně postihne odhadem 1 miliardu lidí na celém světě, z čehož 3 až 5 milionů případů bývá závažných (1).
Jaké nemilé překvapení!
Pokud se chřipkou nakazíte, což se může stát v podstatě kdekoli, typické příznaky zahrnující bolest kloubů, horečku, nechutenství, zimnici a únavu se nedostaví hned. Během inkubační doby, která obvykle trvá jeden až čtyři dny (2), člověk žije ve sladké nevědomosti, protože nemoci absolutně nic nenasvědčuje, i když mu zákeřný virus už řádí v těle. Jenže pak přijde zlom a všechny obtěžující symptomy razantně udeří z minuty na minutu. Kdo doma preventivě neskladuje přírodní nebo komerční léky, toho chřipka zastihne nepřipraveného a o to víc zranitelného. Kéž by se její přítomnost v organismu dala odhalit dříve, řekli si němečtí vědci. A pak vyvinuli speciální senzor, který zastrčili do žvýkačky.
Objev století?
„Naším cílem bylo vytvořit systém pro testování chřipky, který bude dostupný, levný na výrobu, snadno distribuovatelný a globálně použitelný už v raných fázích infekce. Takový nástroj by mohl rychle identifikovat nakažené a snížit šíření nemoci. Místo komplikovaných laboratorních strojů jsme se zaměřili na ten nejjednodušší možný detektor, kterým je lidský jazyk,“ odtajnili němečtí experti svou strategii (2). A funguje to.
I chřipku lze napálit
Klíčem k detekci je enzym neuraminidáza, který virus chřipky používá k šíření z infikovaných buněk do těch zdravých. Němečtí vědci proto do žvýkačky vložili syntetickou (falešnou) molekulu, na kterou navázali thymol – látku zodpovědnou za typickou chuť tymiánu. Jakmile se v ústech nakaženého objeví chřipkový virus, neuraminidáza rozpozná a oklame falešnou molekulu, rozštěpí ji a tím se thymol okamžitě uvolní. Jazyk pak detekuje silnou bylinnou příchuť tymiánu – což je jasný signál nákazy chřipkou. V testech lidských slin senzor uvolnil thymol během pouhých 30 minut, nicméně finální produkt stále prochází testováním, než bude schválen všemi institucemi a volně dostupný na trhu. Tak snad se brzy dočkáme.
Zdroje: (1) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal), (2) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4335-influenza-flu
Sledujte nás na sociálních sítích: