Prostreno.cz

Co opravdu škodí očím? Přestaňte věřit mýtům o zraku

24.10.2016 | Zdraví a diety

O lidském zdraví koluje spousta mýtů, některé se dokonce předávají z generace na generaci. A tak jim propadají další a další z nás. Náš zrak není z hlediska všech možných "zaručených" rad, které ale ve skutečnosti nefungují, výjimkou. Schválně, kterou z těch následujících jste taky dostali?

Rada č. 1: "Jez hodně mrkve, budeš lépe vidět!"

Upřímně, pokud už jednou problémy se zrakem máme, nezlepšíme je ani vagónem této zeleniny. Nicméně je pravdou, že vitamin A, který mrkev obsahuje, pomáhá udržovat oči zdravé. Nenajdete ho ale jen v mrkvi, obsahuje ho také například mléko, sýry, vaječný žloutek nebo játra.

Rada č. 2: "Nekoukej zblízka na televizi, zkazíš si oči!"

Ve skutečnosti vám televize, respektive její sledování na malou vzdálenost, oči nepokazí. Ovšem přivodit vám může bolení hlavy.

Rada č. 3: "Když budeš číst šeru, budeš brzy potřebovat brýle."

Samotné čtení při nedostatečném osvětlení vám zrak nezhorší. Může však vést k rychlé únavě očí.

Rada č. 4: "To neřeš, většina dětí přestane šilhat sama!"

Kéž by to byla pravda! Ve skutečnosti ale šilhání samo od sebe nezmizí, je nutné s dítětem vyhledat očního lékaře. Dokud je malé, dá se tato vada odstranit snáz (proto byste návštěvu odborníka neměli odkládat).

Rada č. 5: "Holt stárneš, tak se nedá nic dělat."

Ano, s věkem stoupá pravděpodobnost, že se vám bude zrak zhoršovat. Ale to neznamená, že byste měli tento stav přijmout jako neměnný! Při prvních obtížích vyhledejte oftalmologa - spousta onemocnění zraku je totiž při včasném záchytu léčitelná!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat