Prostreno.cz

Ničitelé vaší imunity: Na co si dát pozor?

Nedostatek spánku, stres i nezdravý životní styl - o těchto nepřátelích obranyschopnosti už víme dávno. Jenže hrozby, které ji oslabují, číhají i jinde! Třeba v láhvi alkoholu nebo lécích proti bolesti… Na co si dát pozor?

Silný imunitní systém je základem pevného zdraví. Je třeba si ho hýčkat! Co všechno ho oslabuje? Do těchto čtyř věcí byste to možná ani neřekli… Nebo ano?

Neuvážené hubnutí

Ladíte formu, abyste byli připravení na jarní sezónu? Na to pozor. Dieta vás sice připraví o nějaké to kilo, jenže imunitě může pěkně zatopit. Zvlášť v případě, že dodržujete hodně přísný režim, vzdáváte se sacharidů a jíte jen kaloricky omezené porce. Jakmile ve stravě začnou chybět důležité vitaminy a minerály, je zle. Při hubnutí proto nezapomínejte na potřebné živiny, jako jsou (mimo jiné) zinek a hořčík. Zaměřte se na jejich zdroje a nic vám nehrozí!

Prostředky hromadné dopravy

MHD, vlaky, autobusy, taxíky. Nechtějte ani vědět, kolik zárodků bakterií a znečišťujících látek se vyskytuje na sedadlech, madlech či klikách ode dveří. Některé vědecké výzkumy naznačují, že jedinci, kteří pravidelně a hodně cestují, trpí oslabenou imunitou. Situace je tedy vážná! Jak se bránit? Důkladné mytí rukou a používání dezinfekce. A když to alespoň trochu jde, raději se dopravit z bodu A do bodu B po svých. Pohyb na čerstvém vzduchu, jak známo, obranyschopnosti prospívá.

Metla lidstva

Nepohrnete občas kapkou alkoholu? Když je to s mírou, samozřejmě se nic hrozného neděje. Jenže větší a častá konzumace už má následky - potlačuje se tvorba kostní dřeně, červených i bílých krvinek. To, že alkohol vyvolává změny, po kterých je organismus náchylný k virům, potvrdily výsledky studie univerzity v Amherstu v americkém státě Massachusetts.

Léky na bolest

Jen vás trochu bolí hlava, už taháte z kabelky záchranné tabletky. Když nezabere jedna, pomůže další. A teď ruku na srdce, činíte tak jen po jídle a s plným žaludkem? No právě! Pokud tato léčiva užíváte nalačno, hrajete si s ohněm. Poškozují totiž střevní sliznici, což vede ke zvýšené střevní propustnosti. Nestrávené částice potravin pak putují útrobami, a to snižuje funkčnost „štítu proti bacilům“. Zkuste prášky někdy nahradit bylinkami a hlavně dodržujte pitný režim. Vždyť právě dehydratace je obvyklý spouštěč bolestí hlavy!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat