Prostreno.cz

Zase vám teče z nosu? Vystačíte si se zásobami ze spíže

Předjarní počasí bývá zrádné. Teploty vystoupí nad nulu, zasvítí slunce, a tak máme pocit, že zima už je dávno za námi, a zapomínáme, že je přece jen ještě únor. A tak spousta z nás skončí s pořádnou rýmou či kašlem.

Říká se, že léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní. Ale to přeci neznamená, že bychom svému tělu neměli pomoci se všemi těmi otravnými symptomy a neusnadnit mu rekonvalescenci. Nemusíte nutně do lékárny, vystačíte si často se zásobami ze spíže či ledničky. Co kromě čaje s citronem a medem můžete svému organismu dodat?

Oregano

Že ho znáte hlavně jako koření na pizzu? To byste oregano (česky dobromysl) hodně podcenili! Obsahuje silné antioxidanty, které uleví především dýchacím cestám, navíc působí antibakteriálně a není přátelské ani k nejrůznějším plísním.

Jak ho využít? Přelijte lžičku sušeného oregana šálkem horké vody, nechte 10 minut louhovat a poté sceďte. Popíjejte ještě teplé, denně můžete tělu dodat dva šálky. Pokud vám nálev přijde příliš hořký, dochuťte jej medem.

Skořice

Další a další výzkumy ukazují, že skořice je vlastně takový malý zázrak (poslední dobou se například hodně hovoří o její roli v boji proti cukrovce či obezitě). A věřte tomu nebo ne, při nachlazení vám pomůže také! Působí antibakteriálně a navíc tělu dodá potřebné antioxidanty.

Jednoduše si s ní posypte jakýkoli pokrm, zkusit můžete i čaj z tohoto koření (zalijte celou skořici šálkem vody a po několika minutách louhování vypijte, nepřekračujte dávku dva šálky denně). A zkusili jste si někdy ochutit skořicí kávu? Skvěle si pochutnáte a ještě se vám uleví od nachlazení!

Tymián

Další mocná bylinka, která působí antibakteriálně a poradí si i s některými viry. Kromě toho přispívá k rychlejší léčbě nachlazení, takže vám pomůže dostat se rychle zase do formy.

Využít ho můžete při přípravě bylinkového čaje (opět nepřekračujte dva šálky denně), případně jej zkuste naložit do medu a vytvořit tak skvělý sirup, kterým si osladíte například čaj.

Česnek

Ne nadarmo se o něm říká, že je takovým přírodním antibiotikem. Česnek jím totiž skutečně je! A co víc, nemají ho rádi ani některé viry. Takže pokud vás trápí rýma a kašel, pěkně jeho sil využijte.

Vezměte stroužek čerstvého česneku, rozmačkejte jej (případně prolisujte) a asi 15 minut jej nechejte takto „odstát“. Během této doby se v něm aktivují všechny důležité látky. Poté česnek smíchejte s trochou olivového oleje a směsí si namažte plátek bagety. A pak už si jen pochutnejte!

Zázvor

Je při rýmě téměř zázrakem. Dokáže totiž organismus pořádně prohřát a také rozpouští hlen, čímž napomáhá uzdravení. Navíc aktivuje imunitní systém, který se pustí do boje s viry či bakteriemi s větší vervou.

Kromě tradičního zázvorového čaje můžete zkusit i jiný recept. Nakrájejte jej na tenké plátky, přelijte vodou pokojové teploty a nechejte asi 20 minut louhovat. Poté přeceďte a popíjejte. Abyste nápoj ještě vylepšili (nejen chuťově), přidejte pár kapek citronu a skořici.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat