Prostreno.cz

Začínáte s běháním? Nezapomínejte pečovat ani o svá prsa

Ačkoli běh je našemu tělu pohybem přirozeným, nám ženám ho příroda přece jen trochu zkomplikovala. Tím, že nám nadělila ňadra. Malá nebo velká, při běhu zkrátka překážejí. Co je dobré vědět, než vyrazíte „do terénu“?

Na velikosti záleží

Není třeba si nalhávat, že ženám s velkými prsy se neběhá o něco hůře než těm, jež do vínku naditý dekolt nedostaly. Ačkoli anatomicky je lidské tělo na běh skvěle vybavené, na prsa příroda tak nějak zapomněla. Sama o sobě nemají žádnou přirozenou „výztuž“, a tak je na nich každý rychlý krok znát. Nemluvě o tom, že jsou vybavena poměrně značnou citlivostí. Takže jejich „poskakování“ vnímáme opravdu dokonale.

Sportovní podprsenka je základ

Z výše uvedeného vyplývá, že nejsou-li ňadra vybavena výztuhou, musíme ji dodat my, pěkně zvenčí. Ano, mluvíme o kvalitní sportovní podprsence. Nemyslete, že ta klasická vaše prsa udrží při běhu na místě! Pokud máte větší ňadra, budete možná muset chvíli hledat, než objevíte tu pravou. Některé běžkyně dokonce používají raději dvě podprsenky najednou, aby svým ňadrům poskytly oporu a sobě při sportu pohodlí.

Rychle, nebo pomalu

Člověk by řekl, že když běží opravdu rychle, budou ňadra „poskakovat“ mnohem více, než když bude jen zlehka vyklusávat. Ovšem jak ukázaly pokusy, skutečnost je odlišná. Rozdíly jsou tak minimální, že je prakticky nepocítíme. Proto byste měla nosit pevnou, sportovní podprsenku, ať už vyrážíte na bleskový sprint či na pomalejší, několikakilometrový běh.

Nepodceňujte bolest

Bolest ňader po běhu je spojena nejčastěji s faktem, že jste jim nedopřála dostatečnou podporu, a tak byla vaše prsa namáhána víc, než snesou. To je ostatně jedním z nejčastějších důvodů, proč měníme sportovní podprsenku (ta dosavadní nejspíš nestačí). Často jsou také ňadra citlivější například před menstruací či během ní. Nicméně pokud se vám zdá bolest neobvyklá či nechce polevit, poraďte se s lékařem. Bolest je obranným mechanismem našeho těla, kterým nás upozorňuje, že něco není v pořádku. Tak ji neignorujte.

Pohyb prospívá

Že vás příroda obdařila velkými ňadry, a tak se do běhání zrovna neženete? Škoda. Právě pohyb je totiž jedním z pomocníků při prevenci rakoviny prsu, jak prokázaly některé studie (ta z roku 2014 dokonce běh ukazuje jako efektivní i u žen, které rakovinu prsu prodělaly – u těch, jež pravidelně běhaly, byl nižší výskyt návratu nemoci). Nevzdávejte se, pořiďte si odpovídající vybavení a vyrazte do ulic. Ostatně prospějete nejen tělu, ale i duši!

Nenechte se odradit

Možná vám zpočátku nebude běh příliš pohodlný, možná si říkáte, že to za ty výlety do sportovních potřeb pro další podprsenku nestojí, ale věřte – stojí! Tak se nenechte odradit počátečními neúspěchy a vytrvejte. Děláte to přece pro své zdraví!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat