Prostreno.cz

Důvody, proč jíst víc čokolády. Ale jen té kvalitní

K tomu, aby si člověk dopřál kvalitní hořkou čokoládu, nepotřebuje přesvědčivé důvody. Stačí mít chuť a posléze si užívat dobrou náladu. Účinky kakaa ale sahají mnohem dál. Kterých 6 výhod byste si neměli nechat ujít?

70procentní obsah kakaa - to je hranice, pod kterou byste neměli jít. Když to dodržíte, čekají na vás nemalé výhody.

Zdravější pleť, odolnější kůže

Jíst antioxidanty obsažené v čokoládě znamená mít hladší pokožku, méně vysušenou a odolnější proti slunečnímu záření.

Jedna studie uveřejněná v magazínu European Journal of Nutrition prokázala, že ti, kdo jedí kakao po dobu 12 týdnů, snižují ztrátu vlhkosti v pleti až o 25 procent! (Kakao podle všeho zvyšuje krevní oběh jemných kapilár v horní vrstvě kůže, čím chrání pokožku před vysoušením.) Zbývá jen říct, jestli je účinnější tmavá, nebo mléčná čokoláda. Ochrana před UV zářením se zdvojnásobuje po každodenním dostaveníčku s tmavou čokoládou.

Zuby jako perličky

Ač je to k nevíře a možná i proti zdravému rozumu, cukr v čokoládových cukrovinkách je vlastně prospěšný. Slupky kakaových bobů obsahují antibakteriální sloučeniny, které ovlivňují tvorbu zubního plaku, což dokázal jistý pokus provedený na indických dětech. Ústní voda na bázi kakaa u nich snížila plak téměř o 50 procent a zabila 21 procent bakterií.

Zvládnutí neodolatelných chutí

Přibýváte na váze? Občas si dejte kvalitní hořkou čokoládu. Výzkumníci z Nizozemí zjistili, že lidé, kteří si ji sem tam dopřejí, hlásí menší chuť k jídlu. Je to prý způsobeno už jen vůní hořké čokolády, jež stimuluje produkci hormonu, který potlačuje chutě. Účinek prý přetrvává asi hodinu.

Zdravé srdce

Protizánětlivé sloučeniny v kakau pomáhají v boji proti chronickým zánětům cév, zlepšují jejich pružnost, snižují krevní tlak a zamezují ucpávání tepen. To všechno omezuje výskyt srdečních onemocnění. Neberte to!

Snazší soustředění

Magnetická rezonance potvrdila, že čokoláda posiluje prokrvení mozku, takže dochází ke zlepšení soustředění. Pokud tedy v práci trpíte a snažíte se svůj výkon povzbudit kávou, vyměňte ji za kousek čokolády, která dokonce mírní i stres (působí na snížení hormonu kortizolu) a úzkost.

Zvýšení odolnosti proti únavě

Chcete zefektivnit svoje tréninky? Antioxidanty obsažené v kakau zvyšují odolnost proti únavě a působí na zotavení svalů po tréninku. Proto je povolené, když si za odměnu dopřejete kousek čokolády a necháte si ji labužnicky rozpustit na jazyku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat