Prostreno.cz

Oman pravý. Bylina, která léčí i zkrášluje

Jeho listy se sklízejí právě teď na jaře, květy v létě a kořeny na podzim. Co nebo kdo je oman pravý? Kašel je to poslední, co umí léčit! Zamilujte si ománkové víno či likér!

Tuto bylinku popsala již abatyše Hildegarda z Bingenu. Od té doby se kořen používá na jednodruhový čaj nebo v čajových směsích při bronchitidě či léčbě infekcí močových cest. Benefity omanu ale nekončí jen u toho.

Čerstvé listy se jedí jako zelenina a používají se ke zdobení různých pokrmů. Inula helenium (oman pravý) je vysoká, ochlupená rostlina, která kvete od července do srpna, má žluté květy a voňavé chocholíky. Pokud se rozhodnete pro její výsadbu, rozhodně uděláte dobře.

Kdy jindy, když ne teď?

Víte, že…

V každém dobrém bylinkářství se dají koupit omanové kapky, omanová tinktura, či omanový lihový extrakt.

Dnes se již ví, že tlumí dráždění ke kašli a příznivě působí i na kašel chronický, astma, bronchiální astma a sennou rýmu, má potopudný účinek, hodí se při poruchách trávení a stávkujícím metabolismu, podporuje tvorbu žluči a žaludečních šťáv, vyhání parazity ze střev, účinně pomáhá při léčbě diabetu 2. typu. Odvar z omanu se dá použít na omývání ekzémů.

Pokud si jím chcete ozdobit svoji zahradu a rozšířit tak domácí bylinnou lékárnu, je nejvyšší čas. Oman se totiž množí výsevem právě na jaře nebo dělením kořenového balu na podzim, přičemž potřebuje slunné až polostinné stanoviště bohaté na živiny. (Semena si lze objednat přes internet ve specializovaných farmách a prodejnách. V běžné síti nejsou příliš známá.)

Léčivá dobrota připravená zachraňovat životy

Při nové výsadbě je třeba vzít v úvahu impozantní velikost této rostliny. Zároveň alergici by měli být v pozoru. Éterický olej omanu vyvolává reakci, která se může projevovat například podrážděním sliznic v trávicím ústrojí. Jinak je však bylinka bezpečná pro děti i těhotné. Můžete si z ní připravit třeba i tinkturu nebo omanové víno, jehož recept vychází z lidového léčitelství. Víno tlumí kašel a působí při nachlazení.

Připraví se tak, že se 80 g kořene omanu vyluhuje po dobu jednoho týdne v 1 litru červeného vína. Pak se přecedí a uloží na chladné místo. Doporučuje se pít dvakrát až třikrát denně po 50 ml. Nejlepší je horké. Zkusit můžete i ovocný likér - taktéž vhodný pro všechna „kašlavá období“.

Potřebujete 10 g sušených borůvek, 10 g šípků, 10 g řeřichových semen, 1 l bílého vína, 20 g kořene omanu pravého. Borůvky, šípky a semena řeřichy smíchejte a nechte povařit ve víně asi 3 minuty. Pak vše sceďte a do vinné směsi ponořte na 1 den kořen omanu. Následně znovu sceďte a ovocný elixír naplňte do lahví. Užívejte 3x denně likérovou skleničku před a po jídle po dobu 2-3 týdnů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat