Prostreno.cz

Co s vaším tělem udělá jediná plechovka energetického nápoje

Nechcete riskovat, že se vám pozastaví tlukot srdce a krevní tlak vyskočí do nebezpečných výšin? Pak si na sklenku "energeťáku" nechte rychle zajít chuť. Nové vědecké poznatky o škodlivosti těchto nápojů šokují ve všech směrech!

Energetické nápoje jsou dnes stále oblíbenější. Je to dobře? Ani omylem! Kombinace cukru a kofeinu sice slibuje okamžitou vzpruhu v únavové krizi, ale mnozí si neuvědomují, že plechovka s tímto nakopávačem představuje opravdovou hrozbu pro zdraví. Taky na nich ujíždíte? Dáváte svému srdci pořádně zabrat!

Nebezpečí v každé kapce

Výzkumní pracovníci Nemocnice leteckých sil Spojených států (United States Air Force Hospital) se nedávno zaměřili na škodlivost energetických nápojů. Co je k tomu přivedlo? Taky zajímavost… Odborníci zaznamenali vysoký nárůst pacientů, kteří přicházeli na pohotovost a stěžovali si na srdeční potíže. Bylo jim hned jasné, že tenhle problém pramení ze stejné příčiny. Když se navíc zjistilo, že 75 procent jedinců konzumuje energetické drinky, mělo už podezření jasné obrysy.

Výzkum, který šokuje

Lékaři tedy rozdělili náhodně vybrané účastníky do dvou skupin. První sestava měla za úkol vypít litr "energeťáku" denně, druhá dostala nápoj pouze s kofeinem, bez cukru a ostatních přísad, na kterých si pochutnávali jejich kolegové. Po pár dnech došlo na kompletní lékařské testy obou skupin. Co se zjistilo? Rozhodně to nepotěší…

Únava, nebo infarkt? Vyberte si

Při finální analýze výsledků se ukázalo, že pijani energetických nápojů nejsou tak docela v pořádku. Jejich srdce se totiž pozastavilo mezi každým úderem o 10 milisekund. Ačkoli to vypadá jako nepatrné zdržení, ve skutečnosti to může být život ohrožující. Dalším následkem konzumace ohnivé vody byl vysoký krevní tlak, který se většině oslovených vrátil do obvyklých hodnot až šest hodin po vypití posledního doušku. To přináší zvýšené riziko infarktu a mrtvice. Asi vás moc nepřekvapí, že druhá skupina takové potíže vůbec neměla…

Co na to odborníci?

Lékaři sice připouštějí, že je třeba provést ještě mnoho studií a pokusů, aby se prokázala jednoznačná nebezpečnost těchto nápojů, ale jsou si jistí, že právě kombinace cukru a kofeinu způsobuje většinu zdravotních komplikací. O účincích ostatních chemických přísad ani nemluvě! Co vy na to, teď už plechovka energeťáku zdaleka nevypadá tak lákavě, co? Staré dobré kafe!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat