Prostreno.cz

Ty nejhorší chemikálie ukryté v tělovém mléce

Používáte tělové mléko každý den? Máte ověřené jeho složení? Které obsažené látky vám ubližují?

Je úplně jedno, jestli se jedná o tělové mléko té nejvěhlasnější značky. Mnoho výrobců totiž do svých produktů přidává několik desítek ingrediencí, které se dají považovat za potencionálně nebezpečné. Dávejte si pozor hlavně na těchto šest toxických přísad!

Butylovaný hydroxyanisol (BHA)

BHA je konzervační látka a stabilizátor, který se pravidelně objevuje v kosmetických produktech. Americký Národní toxikologický program ji však určil jako karcinogen.

DMDM hydantoin (nebo také dimethylol, dimethyl, hydantoin)

Tato tajemně znějící složka je typ konzervačního prostředku uvolňujícího formaldehyd, který se používá v řadě produktů určených pro osobní péči – včetně tělového mléka. Jistá organizace chránící životní prostředí dokonce uvedla, že DMDM se nachází ve 20 procentech všech kosmetických přípravků. Proč to rozčarování?

Dráždí oči a kůži. I když neexistuje důkaz o tom, že samotný hydantoin je karcinogen, ono uvedené uvolňování formaldehydu stačí. Formaldehyd je přirozeně se vyskytující organická látka, která průmyslu slouží jako základní surovina výroby řady chemických látek (barviva, laky, lepidla a další). Opravdu je prospěšná i pro vaši pleť?

Dibutyl ftalát (DBP)

Možná si myslíte, jak moc je fajn, že vaše tělové mléko voní po levanduli nebo jahodách. Jenže toto aroma vůbec není přirozené. Přečtěte si složení pozorněji. Pravděpodobně narazíte na dibutyl ftalát – složku, která se používá pro výrobu insekticidů. Znečišťuje kvalitu vzduchu, způsobuje alergie a astma.

Parabeny

Parabeny najdete prakticky ve všech populárních komerčních „wellness přípravcích“ na tělo (na štítku se schovávají za názvy butylparaben, izobutylparaben, methylparaben, propylparaben nebo ethylparaben). Zabraňují růstu bakterií a hub, což by bylo skvělé, kdyby nebyly spojeny s narušením hormonů a rakovinou prsu.

Retinyl palmitát

Retinyl palmitát, nejkontroverznější forma vitaminu A, je derivát vitaminu A, se kterým se můžete setkat v některých opalovacích krémech, stejně jako pleťových vodách a pleťových mlécích. I tady je to na pováženou. Podle jisté americké studie u myší, které byly vystavené působení retinylpalmitátu, se vyvinuly děsivé nádory.

Triethanolamin

Tato houževnatá složka je vysoce alkalická látka, která se používá k vyrovnávání pH v různých tělových mlécích a kosmetických přípravcích (zejména řasenkách). Navzdory rozšířenému využívání je považována za mírně nebezpečnou, a to i přesto, že by podle dermatologů neměla být používána dlouhodobě. Dráždí pokožku a dýchací orgány a je toxická pro imunitní systém.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat