Prostreno.cz

Naděje na včasné testování rakoviny u žen. Jeden test odhalí hned čtyři typy

Mohla by existovat větší šance, že by v budoucnu ubylo žen s diagnózou rakoviny, konkrétně rakoviny prsu, vaječníků, děložního čípku a děložní sliznice? Věda přináší nové možnosti (konečně)! Prý bude stačit jeden preventivní test, který každému dopřeje tolik potřebný čas!

Když se v kultovní fantasy Matrix počítačový hacker Thomas A. Anderson později Neo (Keanu Reeves) dostal do dosud neznámého světa ovládaného stroji, nestačil se divit. Najednou bylo možné úplně všechno. A teď si představte, že se podobná euforie přibližuje do zdravotnického sektoru. Ubývá zhoubných nádorů, rakovina je pasé. Jakým přičiněním? To si takhle jednoho dne sedlo pár vědců, kteří dostali geniální nápad…

Lepší pozdě než nikdy

Skupina londýnských lékařů se blíží k vytvoření prvního systému včasného varování pro čtyři druhy rakoviny vyskytující se u žen. To znamená, že léčba by mohla být poprvé v dějinách lidstva pouze preventivní – ne jen zaměřená na diagnózu.

Lékaři z University College v Londýně doufají, že se za chvíli budou moci používat rutinní testy k předpovědi rizika vyjmenovaných čtyř typů rakoviny. To znamená, že dorazíte do ordinace gynekologa, ten vás podrobí testu, který rozeznává mechanismy, jež vyhledávají potenciální indikátory rakoviny. Pokud lékař shledá, že něco není v pořádku, sdělí vám to jakožto zdravé osobě, přičemž vy budete mít šanci podniknout příslušné kroky.

Víc podobných zpráv!

„Pokud se nám to podaří, bude možné včas rozlišit i jakoukoli chronickou chorobu, jako je třeba diabetes. Tenhle projekt velmi podstatně změní celé lékařství,“ uvedl jeden z výzkumníků. Atena Laminos, výkonná ředitelka charity Eve Appeal, která tento výzkum financuje, také poznamenala, že na podobnou informaci čeká celý svět už jen proto, že pro ženy s rakovinou neexistují žádné testy nebo screeningové informace, které by umožnily včasné varování. Tak třeba se opravdu blýská na lepší časy a nelichotivé statistiky už nebudou tolik děsit. Vždyť třeba v případě rakoviny děložního čípku, jsou čísla více než alarmující!

Neo, Trinity a Matrix. Realita, nebo sen?

S HPV neboli lidským papilomavirem se za svůj život setká zhruba 80 procent en. U většiny z nich však do dvou let dochází k spontánnímu vyčištění infekce. U žen, u nichž k vyčištění nedojde, přetrvává riziko, že se infekce rozvije až v rakovinu. Ženy se závažnějšími změnami na děložním čípku a přednádorovými stavy podstupují takzvanou konizaci děložního čípku, což je zákrok, který může mít vliv na budoucí těhotenství a může zvyšovat riziko předčasného porodu. A teď se opět zasněte. Nic z toho třeba za pár měsíců nebude pravda.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat