Prostreno.cz

Kalisie voňavá: Nepostradatelná léčivka z květináče

Kalisie voňavá také nazývána jako domácí ženšen či zlatý vlas, patří mezi neocenitelné léčivky, které můžete snadno pěstovat doma v květináči. Její využití je opravdu všestranné, považuje se jako přírodní antibiotikum a v poslední době se jí přisuzuje i podpora a prevence léčby rakoviny. Poznejte všechny účinky tohoto mexického pokladu.

Masité listy kalisie připomínají listy aloe vera či světlé dracény, mohou dorůstat až do metrové výšky. V dospělosti kalisie pouští dlouhé liánovité nafialovělé oddenky, v kterých se nacházejí její nejúčinnější zbraně. K léčbě se používají listy nejlépe 20 cm dlouhé nebo liánovité oddenky, které mají alespoň 8 kolínek, právě ty jsou nejúčinnější.

Kalisii můžete pěstovat doma v květináči a od jara do podzimu může být umístěna i venku, rostlina není náročná na pěstování. Je běžně k dostání jako sazečka i jako vzrostlá rostlina.

Jak působí na naše zdraví

Kalisii se připisuje celá řada účinků od léčby alergií, kardiovaskulárních chorob, revmatismu, očních a infekčních onemocnění, až po silné tonizující a protizánětlivé účinky. Kalisie patří také mezi silné detoxikační prostředky. Samotné listy můžete použít obdobně jako listy aloe vera na podrážděnou kůži, vyrážku, drobné popáleniny a řezné ranky.

Výzkum kalisii připisuje blahodárné účinky především při léčbě a prevenci rakoviny, dále také podporuje léčbu cyst v prsou, cukrovky, slinivky a snižuje vysoký krevní tlak. Zvláště ji oceníte při problémech se štítnou žlázou. Odvar z kalisie upravuje funkci štítné žlázy v obou směrech, jak hypofunkci, tak hyperfunkci.

Jak kalisii zpracovávat?

Bylo zjištěno, že listy a oddenky se mají před zpracováním uložit do sáčku a nechat pár dní v lednici (nejlépe 14 dní). Pobyt v lednici kalisii jedině prospěje, v listech a oddencích se dodatečně vytvoří rostlinné biogenní stimulátory, které navyšují jejich léčivost a účinnost.

Z takto odleželých listů a oddenků si můžete připravit lihový výluh, balzám, odvar, mast, olej či vypít čerstvou šťávu z rozmixovaných listů.

Odvar z kalisie

Na odvar budete potřebovat jeden velký list, který povařte na mírném ohni ve skle nebo smaltované nádobě v jednom litru vody. Vařte minimálně 15 minut, list vyjměte a nechte odvar zcela vychladnout. Studený odvar můžete skladovat v lednici, slouží k vnitřnímu i vnějšímu použití. Spotřebujte do několika dnů.

Žvýkání čerstvých listů

Kalisii můžete užívat i preventivně po celý rok. Čas od času si můžeme požvýkat čerství kousek listu či oddenku, maximálně však třikrát denně. Po vyžvýkání zbytek vyplivněte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat