Prostreno.cz

Při práci z domova nezapomínejte na své zdraví

V poslední době je stále populárnější „home office“ neboli práce z domu. Může to znít velmi lákavě, nikdo vám nedýchá na krk, nemusíte sledovat, v jaké náladě dorazí šéf a dávat si pozor na to v jakém oblečení dorazíte do práce, dokonce ani nikomu nevadí absence make-upu. Ať už pracujete kdekoli, neměli byste zapomínat na své zdraví, které je spojené se základním vybavením vaší „domácí kanceláře“.

Pokud jste se rozhodli pracovat z domova nezapomeňte také něco investovat do své nové kanceláře a vytvořit si vhodné příjemné prostředí.

Stůl je základ

Zapomeňte na krčení se k počítači na konferenčním stolku, či polehávání na gauči, ani jedna varianta není dobrá pro vaše záda ani oči. Stůl by měl mít takovou výšku, aby vám umožnil pohodlné přímé sezení a horní třetina monitoru by se měla nacházet v úrovni očí, tím předejdete problémům s krční páteří. Hloubku stolu samozřejmě volte podle prostoru, nezapomeňte ale, že doporučená vzdálenost od monitoru by měla být 50-60 cm.

Vybírat můžete s klasických stolů i takzvaných počítačových, které mají například speciální zásuvku na klávesnici, různé praktické poličky na tiskárnu. Napište si seznam všeho, co by mělo na vašem stole případně v dosahu být, podle toho můžete vybírat členitost stolu.

Nešetřete na židli

Dalším důležitým společníkem je židle, uvědomte si, že na ní bude sedět i několik hodit v kuse a proto by měla být co nejpohodlnější a nabízet kvalitní oporu páteře. Některé židle či kancelářská křesla jsou vybaveny i opěrkami na ruce či opěrkou hlavy, všechny tyto prvky jsou velmi příjemné a efektivní. Židli si nejlépe vyzkoušejte na vlastní kůži v obchodě, než se rozhodnete pro konkrétní model. Každému z nás vyhovuje něco jiného.

Dostatek světla

Při práci je nejvhodnější spoléhat se na denní místo, proto umístění vaší domácí kanceláře by měla být dobře prosvětlená část bytu či domu. Ať už pracujete v jakoukoli denní dobu, rozhodně se vybavte i kvalitním osvětlením. Při práci na počítači oceníte lampičky, které vám přesně svítí pod ruce, ale neoslňují vás. Světlo by nemělo být žluté, volte raději bílé světlo co nejpodobnější dennímu osvětlení, to je pro naše oči nejpříjemnější.

Úložný prostor

Pokud to vaše práce vyžaduje, nezapomeňte myslet i na úložné prostory, kde uložíte potřebné dokumenty v šanonech a tak podobně. Využít k tomu můžete praktické krabice, či jednoduché sestavy nábytku do kanceláře.

Zelená pastva pro oči

Různé vědecké studie potvrzují, že zelená barva je pro nás velmi přínosná a to hned v několika ohledech, údajně prodlužuje život, zklidňuje a také přináší úlevu očím při dlouhém koukání do zářícího monitoru. Takže nezapomeňte svoji domácí kancelář vybavit alespoň jednou živou květinou, některé pokojovky dokonce přináší optimismus a jsou velkou zásobárnou kyslíku mezi takové patří například dračinec, šplhavice zlatá, šalvěj, orchidej, jasmín a lopatkovec.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat