Prostreno.cz

Semínka z melounu nevyhazujte. Obsahují spoustu cenných látek

Většina z nás melounová semínka nejí a vyhazuje je, ale je to velká škoda. Právě melounová semena obsahují spoustu cenných a důležitých látek, které jsou přínosné jak pro naše zdraví tak i krásu. Čtěte a příště už je nevyhodíte.

Příště až si budete pochutnávat na melounu, semínka nevyhazujte, buď je můžete rovnou rozkousat a sníst, což je ta nejlepší varianta. Protože semínka konzumované s dužinou, která obsahuje vitamin C, ještě zvyšuje účinky obsažených látek.

Pokud vám syrová semínka nechutnají, můžete je při konzumaci dávat stranou a poté je opražit. V článku níže najdete jak na to.

Semena plná vitaminů

Kromě již zmíněného vitaminu C, obsahují semena i vitaminy skupiny B. Z cenných minerálů je zde zastoupen draslík, hořčík, železo, sodík a měď. Melounová semena jsou dále bohatá na vícesytné mastné kyseliny, které jsou velmi prospěšné pro naše zdraví.

Blahodárné účinky

Díky svému složení, semena příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu a snižují vznik kardiovaskulárních chorob. Popíjení odvaru z melounového prášku reguluje hladinu cukru v krvi. Obsažená vláknina přispívá k průchodnosti střev a podporuje chod celé trávicí soustavy. Díky obsahuju aminokyselin, jako je arginin a lysin udržují v kondici i vaše kosti, tkáně a pomáhají při růstu svalové hmoty.

Pražená melounová semínka

Melounová semínka omyjte a nechte na slunci oschnout. Suchá semínka přendejte do mističky, pokapejte olivovým olejem, přidejte špetku soli a dobře promíchejte. Semena můžete opražit na suché nepřilnavé pánvi nebo v troubě na plechu vyloženým pečicím papírem. V troubě pečte semena při teplotě 180 °C přibližně 10 až 15 minut do křupava.

Jak zužitkovat opražená semena?

Opražená semena můžete zobat samotné, nebo jsou skvělou přísadou do salátů i do snídaňových cereálií, domácích müsli tyčinek či smoothie. Pokud máte stále problém s velikostí semen při konzumaci, můžete je také nadrtit či umlít v mlýnku.

Přísada do domácích peelingů

Rozdrcená melounová semena jsou také skvělou přísadou do domácí kosmetiky, mají příznivé abrazivní účinky. Prášek můžete smíchat s medem či bílým jogurtem a použít jako peeling na celé tělo. Pro ještě lepší účinky se doporučuje i popíjení odvaru z melounových semen, díky vysokému obsahu antioxidantů bojují proti stárnutí pleti. Vaše pleť bude mít svěží a mladistvý vzhled.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat