Prostreno.cz

Před chřipkou ochrání borůvky, červené víno nebo zelený čaj

Chřipky a nachlazení se člověku nevyhnou ani v létě. Je to většinou způsobeno oslabenou imunitou, již lze přitom posílit produkty, které jsou v létě docela běžné. Jsou to všechny potraviny, které jsou bohatým zdrojem flavonoidů. A jím jsou třeba borůvky, zelený čaj nebo červené víno.

Flavonoidy podporují střevní mikroflóru, která posiluje imunitu a brání rozvoji závažných forem chřipky. Ačkoli nebrání flavonoidy přímo nakažení, což prokázali vědci z Missouri v laboratorních pokusech s hlodavci, zabrzdí rozvoj závažné formy chřipkového onemocnění tím, že posílí imunitu.

„Řadu let jsou flavonoidy považovány za látky mající ochranný účinek pomáhající ovládat imunitní systém při boji s infekcemi. Flavonoidy jsou běžné v našem jídelníčku... a jejich součinnost s mikroby ve střevech nás chrání před chřipkou a jinými virovými onemocněními,“ tvrdí doktorka Ashley Steed z Washington University v Missouri.

Krom bobulového ovoce, grepů a zeleného čaje jsou bohatým zdrojem flavonoidů také kakao a hořká čokoláda či červené víno.

Pomoc z kořenek

Že se o vás nějaký ten virus právě pokouší? Pak na něj zavolejte koření. Opravdu, některá ochucovadla v kořenkách představují dokonalou přírodní pomoc, pokud vaše tělo bojuje s nachlazením či virózou. Po kterém sáhnout?

Zázvor

Je takovým všelékem posledních několika let, kdy se jeho léčivé účinky dostaly i na stránky odborných časopisů. Působí proti virům i bakteriím, podporuje pocení, vaše tělo pořádně prohřeje. Čaj z čerstvého zázvoru bude při chřipce vaším spojencem.

Pepř

Ano, i obyčejný černý pepř umí v případě potřeby pomoci! Oceníte ho především, když budete potřebovat uvolnit ucpaný nos. Prostě si okořeňte kuřecí polévku!

Bazalka

Tahle bylinka, kterou máme spojenou spíše s italskou kuchyní než s léčivými vlastnostmi, dokáže pomoci při horečce a zmírnit příznaky nachlazení. Čerstvou či sušenou si ji nasypte do salátu.

Majoránka

Tradiční české ochucovadlo oceníte nejen v bramboráku, ale i při chřipce. Umí totiž pomoci při respiračních obtížích, a tak trápí-li vás kašel, což je jeden z příznaků chřipky, určitě si z majoránky udělejte nálev a popíjejte ho.

Mimochodem, úplně stejně vám pomůže oregano nebo tymián!

Skořice

Je tradičním pomocníkem při boji s chřipkou, virózou či nachlazením. Může za to děkovat svým „prohřívacím“ schopnostem, díky nimž uleví při ucpaném nose nebo kašli. Prostě si ji přidejte do čaje a popíjejte.

Šalvěj

Bolavý krk a kašel? Pak potřebujete odvar ze šalvěje. Má protizánětlivé a hojivé účinky a uleví se vám už po několika doušcích. Ostatně pokud vás trápí především bolest v krku, stačí šalvějový nálev kloktat. Jen pozor, tahle bylinka se nedoporučuje v těhotenství či během kojení (ostatně o užívání všech bylinek byste se měla v těhotenství raději poradit s lékařem).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat