Prostreno.cz

Syndrom suchého oka. Co zabírá proti pálení a řezání

Syndrom suchého oka? Nevyplácí se podceňovat. Je velmi nepříjemný, protože oči mohou pálit a řezat. Co mají postižení za možnosti?

Dnes je to poměrně běžný jev. Miliony lidí trpí chronickým problémem nedostatečné tvorby slz. Dobrou zprávou je, že existuje několik způsobů léčby, a to včetně zcela prostých tipů. V každém případě však problém není radno ignorovat. Slzy totiž obsahují živiny, které chrání oči, takže při jejich absenci může dojít k poškození zraku.

Nechte si poradit

Víte, že…

Ke slepotě v létě můžete přijít „jako slepý k houslím“. Při delším pohledu do slunce totiž nastávají v oku nezvratné změny včetně zjizvení nejdůležitějších struktur vidění. Vždy noste kvalitní sluneční brýle.

Suché oči se často vyskytují u lidí s kontaktními čočkami, nebo coby vedlejší účinek některých léků na alergii (včetně antihistaminik) až po léky proti bolesti či krevní tlak. Za první pomoc se považují oční kapky známé jako umělé slzy, které jsou k dispozici na volném trhu.

Mohou být zvláště užitečné, pokud máte mírné suché oko nebo pokud se příznaky objevují pouze jednou za čas. Nezaměňujte je však s „červenými očními kapkami“, které obsahují léky, jež mohou skutečně zhoršit syndrom suchého oka. Trik je zkrátka v nalezení správných produktů. Pokud z nabídky lékáren nejste moudří, může vám pomoci lékař.

„Kapky na oči jsou skutečně účinné, ale musíte být důslední ve výběru,“ říká Janet Cushing, optometrička z amerického Wisconsinu s tím, že právě proto mnoho lidí na oční kapky zanevře. Zkusí je totiž jednou, a když nefungují, zahodí je a již se nenamáhají s výběrem správného produktu. A jak vypadá úleva bez lékárny?

Opláchněte oční víčka

Olej (meibum) je nezbytnou složkou slz a je produkován meibomickými žlázami, které se nacházejí na okraji očí poblíž řady řas. Blokované meibomické žlázy mohou způsobit suché oko, takže pravidelné mytí očních víček teplou vodou pomáhá udržet zánět pod kontrolou a obnovit tok oleje do očí.

„Zavřete oči a umyjte se podél linie řas. Můžete použít běžně dostupné prostředky na víčka,“ doporučuje zmíněná optometrička s tím, že když to budete praktikovat každý den, situace se zlepší. Pokud se tak nestane, může vám lékař doporučit speciální terapeutické čočky, které chrání povrch oka a udržují jej vlhký.

Jezte více omega-3

Přidání více omega-3 mastných kyselin k vaší stravě může také pomoci zmírnit suché oko. Zvyšte konzumaci lososa, sardinek, tuňáka, vlašských ořechů a lněného semínka.

Zeptejte se na léky na předpis

Kromě volně prodejných přípravků jsou k dispozici léky na předpis. Existují oční kapky, které obsahují cyklosporin a protizánětlivé sloučeniny. Kortikosteroidy, které také kontrolují zánět, jsou rovněž dostupné ve formě očních kapek, i když se tyto léky obvykle nedoporučují pro dlouhodobé užívání.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat