Prostreno.cz

Jsou semena z jablek opravdu jedovatá?

Malá jadérka z jablek mají i svoji temnou stránku, jsou opředeny přímo smrtelnou pověstí. Je na tom, ale něco pravdy? Spolknete jadérko s klidem, nebo se toho děsíte a jádřinec vykrajujete?

Jak se říká „na každém šprochu pravdy trochu“ a stejně je to i s jadérky z jablka. Nicméně předtím, než se rozhodnete, zda konzumace jadérek je bezpečná, či není, je třeba se podívat pěkně pod povrch a objasnit celou pravdu.

Co jsou ve skutečnosti jablečná jadérka?

Jadérka jablek jsou malá černá semena nacházející se ve středu jablek, která rostou na ovocném stromu jabloni. Tento strom je jedním z nejrozšířenějších ovocných stromů na světě, a přestože pochází ze Střední Asie, jablka jsou nyní pěstována a konzumována téměř po celém světě. Zatímco dužina jablka je šťavnatá a sladká, semena jsou naopak hořká a tvrdá.

Dalo by se říct, že příroda to zařídila chytře, komu by chutnalo hořké jadérko, raději ho každý vyplivne. Semena jablek jsou vysoce odolná vůči trávicím šťávám, které jim umožňují procházet zažívacím traktem, aniž by byla jakkoli rozložena. Jednou ze složek semen jabloně, které se dostává velké pozornosti, je amygdalin, který se po narušení vlivem trávicích enzymů v těle rozpadá na kyanovodík. Pro ty, kteří nevědí, je kyanid jednou z nejnebezpečnějších látek! V důsledku tohoto zjištění, mnozí lidé přestali konzumovat jablka a zůstávají obzvláště opatrní, aby tato semena nepozřeli.

Jsou jablečná semena opravdu jedovatá?

Zatímco semena jablek obsahují prekurzor kyanovodíku, koncentrace amygdalinu v těchto semenech je neuvěřitelně nízká. Výzkum ukázal, že kyanovodík je smrtelný, když se spotřebuje nejméně 1 až 2 miligramy na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Takže osoba s průměrnou hmotností by musela sníst za den přibližně 20 jablek i s jadérky, a to by už musel být opravdu velký milovník jablek.

Potenciálně toxické sloučeniny, které se nacházejí v jablečných jadérkách, by se neměly schválně polykat, ale pokud jsou polknuty náhodně, tvrdé slupky semen zabrání uvolňování sloučenin do těla. Takže pokud jadérko spolknete, nic se nestane, projde vcelku celou trávicí soustavou. Rozhodně semena záměrně nežvýkejte. Normální běžná denní konzumace jablek, nebo dokonce občasné požití jablečného jadérka, je v podstatě neškodná.

Takže tento mýtus můžeme zcela vyvrátit, navíc neexistují žádné jiné vědecky potvrzené výhody konzumace těchto semen. Takže jádřince vykrajujte dál, případně jablko okusujte, a pokud narazíte na jadérko, tak si s tím hlavu nelamte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat