Prostreno.cz

Gel aloe vera. K čemu se hodí a jak ho skladovat

Jak ke svému domovu přivábit víc zdraví? Obstarejte si aloe vera. Tato rostlina není jen dekorační, ale i léčivá. Co se získaným gelem? Poznejte, jestli ho skladujete správně! A taky byste měli vědět, jak prodloužit jeho trvanlivost.

Ve starobylé egyptské kultuře, řecké i římské, bylo aloe vera považováno za posvátnou rostlinu. Není divu. Vždyť i v Latinské Americe, Karibiku a Jižní Africe má tu nejlepší pověst mezi léčivkami. A nejen tam.

Podle Marylandské univerzity patří mezi domácí léky působící na vředy, kolitidy, problémy s ústy, osteoporózou, horečkami či astmatem. Vynikajících výsledků dosahuje, i coby první pomoc při popáleninách, drobných zraněních a infekcích. Aloe zastaví bakterie i bolest, a to díky svým analgetickým účinkům, které zároveň zbavují nepříjemného svědění. Tím výčet pozitiv zdaleka nekončí.

Hydratace téměř na počkání

Víte, že…

Používá-li se gel k léčbě, měli byste se o jeho účincích poradit se svým lékařem. Doporučená denní dávka je pouze 30 ml.

Aloe posiluje imunitu. To proto, že obsahuje lykoproteiny a polysacharidy. Zkrátka a dobře blokuje bolest a snižuje zánět, protože tyhle dvě sloučeniny opravují pokožku a dodávají jí vlhkost. S aloe můžete uklidnit a odstranit zácpu, psoriázu, genitální opar, seboreickou dermatitidu, infekci dýchacích cest v horní části traktu, zubní problémy a také vysokou hladinu cukru v krvi. Tak na co ještě čekáte? Potřebujete jen ostrý nůž, pracovní desku, skleněnou nádobu, citronovou šťávu a kuchyňského robota.

Co je čisté, to je bezpečné

Zamezte kontaminaci gelu a nejprve si umyjte ruce a ideálně i pracovní desku. List aloe vera odřízněte úplně u stonku. Nařízněte list podélně (mezi slupkou a gelem je nepotřebná dužina). Po rozříznutí nechte list vyschnout, a pak naberte lžičkou jen gel bez dužiny. Chcete-li odstranit zelenou tenkou vrstvu, opatrně použijte nůž a vezměte si tolik gelu, kolik jen můžete. V případě potřeby opakujte.

Přídavek, který stojí za to

Gel vydrží v lednici asi týden. Pokud máte zájem prodloužit mu trvanlivost, přimíchejte k němu citronovou šťávu. Rovnoměrně protřepte a promíchejte. Toužíte-li po tom, abyste získali hustý gel, vložte získaný obsah do mixéru a promíchejte. Gel uchovávejte v nádobě, a to v chladnějším prostředí. Můžete jej také zmrazit v zásobnících na led. V případě potřeby vytáhnete kostku a použijete ji třeba na popáleniny. A co prodlouží životnost gelu až na osm měsíců?

Do dárku od vaší pokojové květiny (gelu) přidejte 2000 mg vitaminu C a 1600 IU (1 lžíce nebo 4 tobolky) vitaminu E. Práškový vitamin C funguje dobře, neboť můžete rozdrtit odpovídající množství tablet. Dobře promíchejte, dokud nejsou vitaminy správně začleněny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat