Prostreno.cz

Solné roztoky nebo máta. Rýmu lze zastavit i bez léků

Období rýmy je tu. Už se o vás pokouší a vy s ní chtě nechtě musíte jít do práce? Ukažte jí, kdo je tady pánem! Tohle ji zastaví!

Je to rok co rok stejné. Pomyslnou hitparádu nemocí vedou problémy „horních cest dýchacích“, tedy klasická rýma a kašel, přičemž statistika, kolik lidí nemoc přechází nebo to vyřeší dovolenou, neexistuje. Taky si říkáte, že složenky se neptají? Pak se rýmy zbavte co možná nejrychleji a přírodně.

Solné roztoky jako spása

Studie z roku 2008, zveřejněná v americké oficiální publikaci Státní lékařské společnosti ve Wisconsinu, zjistila, že pravidelné zavlažování nosním solným roztokem může zmírnit příznaky rýmy.

Smíchejte 1 lžičku soli a špetku sody do 2 šálků teplé destilované vody. S pomocí kapátka aplikujte směs do nosních dírek. Jemně vyfoukněte nos, abyste odstranili přebytečný hlen a roztok. Opakujte několikrát denně, dokud se váš stav nezlepší. A v kuchyni už rovnou můžete zůstat.

Problémy řeší i zázvor a máta

Funguje jako přírodní antihistaminikum a má antivirová, antibakteriální, protizánětlivé a imunitní vlastnosti, které pomáhají zmírnit příznaky rýmy. Zázvor je prostě nejlepší. V jednom šálku vody smíchejte 1 lžíci strouhaného zázvoru a špetku skořice. Povařte pět minut a přidejte trochu medu a citronové šťávy. Pijte tento čaj až třikrát denně.

Pokud se v mezičase budete nudit, přežvykujte v ústech stroužek česneku. Nebo rozlomte list rýmovníku (Plectranthus amboinicus) a co nejčastěji k němu přičichávejte. Osvědčuje se i horká pára s pár kapkami esenciálního oleje z máty. Naprosto všechno selhalo? Pak vsaďte na radu dětské lékařky Jenny Springerové, jejíž domácí lékařka vydaná někdy mezi lety 1923 a 1930, ukrývá cenný tip.

Co vám řeknou babičky?

„Rýmu lze na hodinu nebo na dvě ihned zastaviti. Navlhčíme ukazováček trochou glycerinu a potřeme jím nosní sliznici. Vhodné je i častější vtahování čerstvé citronové šťávy, po případě zředěného octanu hlinitého (1 : 1) do nosu. Nejlepším zabraňovacím prostředkem proti rýmě jest otužování. V zimě i v létě se otírejme studenou vodou a obličej si neumývejme nikdy vodou teplou, kromě na počátku otužovací léčby,“ popisuje lékařka s tím, že velmi se doporučuje při mytí obličeje otužovati také vnitřek nosu, pokud je to dosažitelné vtahováním vody. „Tímto způsobem se mně podařilo uchrániti se každé rýmy již po deset let.“ (Glycerin se přitom dá koupit v lékárnách (někdy na objednávku).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat