Prostreno.cz

Tělesná výška ovlivňuje zdraví

Patříte do skupiny vysokých osob? Na jednu stranu je to dobře, protože netrpíte nízkým sebevědomím a vyděláváte slušné peníze. Na té druhé jsou však rizika v podobě zvýšené náchylnosti ke krevním sraženinám. Holt každá mince má dvě strany!

Závěry psychologických studií naznačují, že vysocí lidé jsou sebevědomější a vydělávají více peněz. „Čahouni“ mohou také svůj vzrůst perfektně využít při sportu, česání jablek nebo třeba při výměně prasklé žárovky. I když tyto aspekty vypadají jako záviděníhodná pozitiva, ve skutečnosti to člověk, který převyšuje nad svými vrstevníky, nemá úplně jednoduché. Těch pár centimetrů navíc totiž ovlivňuje jeho zdraví – a ne vždycky v dobrém! Proč je výška darem i prokletím v jednom?

Hrozba krevních sraženin

Studie z loňského září, jež byla publikována v časopise Circulation: Cardiovascular Genetics, nemá zrovna příznivé zprávy. Vědci zkoumali vazbu mezi výškou a venózním tromboembolismem – třetí nejčastější příčinou srdečního záchvatu a mrtvice. Při svém bádání zjistili, že čím vyšší osoba, tím větší náchylnost k žilní tromboembolii, což je typ krevních sraženin. Proč?

„Mohlo by to být proto, že vysocí lidé mají i delší žíly. Tím se pochopitelně zvětšuje plocha, kde by mohly vzniknout problémy,“ vysvětluje vedoucí výzkumný pracovník a zároveň lékař Bengt Zöller, který působí na švédské univerzitě Malmö.

Nebezpečí rakoviny i předčasného úmrtí

Riziko úmrtí na rakovinu se zvyšuje o 4 % na každých dva a půl palce výšky (6,35 cm). Tenhle šokující závěr přinesl průzkum zveřejněný v odborném magazínu Lancet Diabetes & Endocrinology.

Jako důvod vědci uvádějí, že být vysoký může být i známkou nadměrné výživy – konkrétně kalorických živočišných bílkovin konzumovaných v různých fázích vývoje, a to buď v průběhu života, nebo před samotným narozením. To aktivuje růstové procesy, jejichž výsledkem jsou buňky citlivé na mutace. S tím ovšem nesouhlasí německý Institut pro výživu, který má vlastní teorii – tělesná výška je ukazatelem velikosti vnitřních orgánů, a čím větší je orgán, tím více buněk je ohroženo maligní transformací. Buď jak buď, budeme doufat, že názor lékařů není definitivní!

Méně srdečních chorob jako plus

Po těchto děsivých informacích se jistě hodí nějaké pozitivnější sdělení, které by přineslo nadějné vyhlídky, viďte? Jedno tu naštěstí je! „Dlouháni“ vykazují nižší pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob a cukrovky, jak tvrdí na základě svých poznatků američtí odborníci. Je to proto, že „vlastní“ silnější srdce a také mívají zvýšenou produkci hormonu, který pomáhá tělu kontrolovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Tak úleva, přece jen nějaké plus!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat