Prostreno.cz

Proč se zase těšit na jaro. Zahradničení je prý forma cvičení

Pravděpodobně máte za sebou sázení ovocných stromků, poslední posekání trávníku nebo zastřihávání růží. Práce na zahradě jsou pro letošní rok u konce. A ačkoli vás možná trochu zmohly, věřte, že na jaře je dobré zase všechno to náčiní vybalit. Proč?

Koníček, který poskytuje štěstí a úlevu od stresu a zároveň zbavuje přebytečných kilogramů? Přes zimu to může být třeba tanec, crossFit nebo běhání. Ale až opadne sníh, vsaďte na práci na zahradě. Podle odborníků je zahradničení skutečně dobré pro udržení vaší postavy a celkového zdraví. Nevěříte tomu?

Skvělá forma cvičení

Veškeré to kopání, plení, prořezávání a zametání, které je nutné provést, vám umožní spálit tuky. Jinými slovy, zahrada je jako posilovna – v podstatě kdykoli. I za hodinu odhrabování sněhu spálíte 525 až 625 kcal. Obecně, pokud tyhle udržovací a průběžné práce vezmete jako způsob udržování své postavy, je nutné brát do rukou nářadí alespoň pětkrát týdně – a vyhradit si 20 minut času.

Ventil stresu

Každý ví, že chronický stres je něco, co může vést k řadě zdravotních problémů, z nichž mnohé mohou být velmi, velmi vážné. Mezi ty se počítají onemocnění srdce a rakovina. Proto každý, kdo je pod tlakem, by si měl najít ventil stresu. A mezi ten se zahradničení zaručeně počítá. Nic vám nemůže pomoci udržet úroveň stresu v lati, než pozornost a péče o rostliny a stromy.

Zlepšovač nálady

Samozřejmě může být velmi snadné odvrátit depresi, pokud se staráte o živé nájemníky své zahrady, které rostou, poskytují radost a nakonec vám věnují krásné květiny a výživné ovoce. Ovšem důvod, proč na zahradě trávit mnohem víc času, je ještě hlubší – příjem vitaminu D.

Ten je přes léto pochopitelně větší, nicméně ani trošek sluneční intenzity v zimě není k zahození. Poslední studie publikovaná v časopise Nature Imunology potvrzuje, že nedostatek vitaminu D podporuje náchylnost k chřipce a dalším infekčním nemocem. Proto i občasná procházka po zahradě za zimních slunečních dní dělá svoje.

Akorát pozor, pokud se rozhodnete v lednu, únoru či březnu vyrazit spíš na hory, vezměte si sluneční brýle. Ty zabraňují mimo jinému i sněžné slepotě. A pak už se těšte třeba na letní slunovrat. (Ten připadá na 21. 6. 2018.) Až se na letní zahradu zase vrátíte, podpoříte svoje zdravé stravování (díky bylinkám, ovoci a zelenině). Tak co, říkáte si, „už aby to bylo“?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat