Prostreno.cz

Poslední možnost sběru šípků. Posílí nejen imunitu

Než přijdou první mrazíky máte poslední šanci nasbírat si šípky. Šípky jsou plné vitaminu C, obsahují ho dokonce mnohem více než oblíbené pomeranče. Tyto cenné plody podpoří vaši imunitu, přispívají ke snížení cholesterolu, podpoří trávení a zvládnou i mnohem víc. Dáte jim letos šanci?

Pokud ještě nemáte nasbíráno, tak je opravdu ten nejvyšší čas! Jestli ve vašem okolí tato možnost není, zakoupíte je v každé bylinné lékárně za příznivou cenu, takže se o tyto cenné plody nenechte letos ochudit.

Plné vitaminů

Možná tomu nebude věřit, ale šípek je opravdu na předních příčkách v obsahu vitaminu C. Správně usušené šípky si ho uchovávají až 20 %. Dále plody obsahují také karoteny, vitamin B1, B2, P a K. Jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny a hojivé slizové látky. Poznejte všechny jejich přínosy a zahřejte se letos domácím šípkovým čajem.

Pro silnou imunitu

Jak již bylo zmíněno, šípky obsahují vysokou dávku vitaminu C, což je jeden z nejdůležitějších vitaminů pro náš imunitní systém. Vitamin C stimuluje bílé krvinky a je nezbytný také pro celkového zdraví dýchacího systému.

Snižují cholesterol

Některé organické sloučeniny a antioxidační složky obsažené v šípkách snižují hladiny škodlivého cholesterolu v těle, čímž snižují zátěž celého kardiovaskulárního systému a tím snižují riziko mrtvice a srdečních onemocnění.

Regulují hladinu cukru v krvi

Působivé složení šípků má i blahodárný vliv na regulaci krevního cukru, což je velmi důležité pro osoby trpící cukrovkou. Tím, že udržují rovnováhu inzulinu a glukózy v těle, mohou tak zabránit náhlým a nebezpečným výkyvům krevního cukru.

Přispívají k detoxikaci těla

Obsažené kyseliny a pektiny, jsou známé tím, že indukují močení a vylučování. Jako přírodní diuretikum napomáhají detoxikaci a odplavení nadměrného množství soli, tekutin dokonce i tuků. Navíc podporují peristaltiku střev a eliminují tak nadýmání a zácpu.

Pro silné kosti

Jedna z nejdůležitějších rolí vitaminu C, i když je často přehlížena, je jeho klíčová role při výrobě kolagenu. Kolagen spolu s dalšími důležitými minerály nalezenými v šípcích může přispívat k prevenci osteoporózy tím, že udržuje kostní minerální hustotu stále v plné síle.

Domácí šípkový čaj

2–3 lžíce sušených drcených šípků
½ l vody
med – podle chuti

Drcené šípky zalijte vroucí vodou, nechte louhovat 10 minut. Poté čaj přeceďte a doslaďte medem. Pozor na kovová sítka a lžičky! Při přípravě čaje se vyhněte styku s kovem, tímto dochází ke ztrátám vitaminu C.

Šípkový čaj za studena

Pokud chcete zachovat co nejvíce vitaminu C, zalijte usušené rozdrcené šípky studenou vodou a nechte louhovat přes noc. Ráno macerát pouze slijte a pozvolna ohřejte na 60 °C – 80 °C. Nevařte!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat