Prostreno.cz

Diovo ovoce neboli kaki. Dejte šanci tomuto božskému ovoci

Kaki je plod ovocného stromu tomelu japonského, jeho botanický název v překladu znamená „Diovo ovoce“ a právem si toto označení zaslouží. Kaki obsahuje mnoho cenných látek a má hned několik blahodárných účinků na lidské zdraví. Vyzkoušíte dneska něco exotického?

Ačkoli nejoblíbenější verze tohoto ovoce původně pochází z Číny, rozšířila se po celém světě a podobné druhy byly nalezeny v různých koutech světa. To ukazuje na fakt, že kaki rozhodně není žádnou žhavou novinkou, či výstřelkem moderních šlechtitelů, ale že tyto plody skutečně byly konzumovány již po staletí a to v mnoha různých kulturách.

Plod plný vitaminů

Kaki obsahuje vitaminy A, C, E a B6, z minerálů mangan, měď, hořčík, draslík a fosfor. Obsahuje také organické sloučeniny, jako například kyselinu betulinovou a různé karotenoidní sloučeniny, které spadají do komplexu vitaminů B. Mimo jiné je také dobrým zdrojem vlákniny. Poznejte všechny blahodárné účinky tohoto „božského ovoce“ a vpusťte do jídelníčku trochu té exotiky.

Posílí imunitní systém

Kaki je jedním z nejcennějších zdrojů kyseliny askorbové (vitaminu C). Pro představu: již jeden plod obsahuje přibližně 80 % denní doporučené dávky. Vitamin C stimuluje imunitní systém a zvyšuje tvorbu bílých krvinek, které jsou primární obranou těla před mikrobiálními, virovými a plísňovými infekcemi.

Trávení bez trápení

Díky obsahuju vlákniny i kaki může přispět k lepšímu trávicímu systému. Vláknina pomáhá tělu zpracovávat potravu efektivnějším způsobem, přidává stolici na objemu, stimuluje peristaltiku střev, zvyšuje sekreci žaludečních a trávicích šťáv a zmírnění příznaků zácpy a průjmu. Navíc toto exotické ovoce přispívá i k redukci hmotnosti tím, že zabraňuje absorpci lipidů.

Protinádorové vlastnosti

Tyto lahodné malé plody jsou plné protirakovinových látek, antioxidantů, které pomáhají bojovat proti škodlivým volným radikálům a zlepšit tak celkové zdraví a chránit před mnoha nemocemi. Kaki má vysoké hladiny vitaminu C a A, navíc obsahuje fenolické sloučeniny a kyselinu betulinovou, která je považována za silnou protinádorovou sloučeninu.

Zpomaluje předčasné stárnutí

Plody jsou bohaté na množství vitaminů, konkrétně vitamin A, beta-karoten, lutein, lykopen a kryptoxantin. Tyto vitaminy fungují jako antioxidanty v těle, které snižují oxidační stres a předcházejí známkám předčasného stárnutí, jako jsou vrásky, pigmentové skvrny, špatné vidění a celková slabost organismu.

Krevní tlak pod kontrolou

Draslík je další minerálem obsaženým ve značném množství v těchto exotických plodech. Draslík působí jako vazodilatátor, čímž reguluje krevní tlak. Kaki obsahuje i další různé vazodilatační organické sloučeniny, které přispívají ke snížení tlaku, proto toto ovoce je velmi dobré pro zdraví srdce.

Podpoří tvorbu červených krvinek

Spolu s nižším krevním tlakem, kaki obsahuje také měď, což je základní prvek při vytváření nových červených krvinek. Bez mědi nemůžete přijímat různé esenciální živiny, které organismus potřebuje, aby mohl vytvářet dostatek hemoglobinu. Zvýšená cirkulace zdravých červených krvinek zvyšuje kognitivní funkce, podporuje metabolismus a reguluje energetické hladiny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat