Prostreno.cz

Hrušky za tvar postavy hruška opravdu nemohou

Hrušky jsou cenné ovoce, které bylo široce využíváno po celém světě a pro svoji chuť je velmi oblíbené. Hrušky nejčastěji konzumujeme v syrovém stavu, ale své uplatnění mají také v gastronomii. Máme pro vás hned několik důvodů, proč byste je měli začlenit i do své stravy.

Hrušky pocházejí z Číny, Evropy, severní Afriky a Asie a existuje řada důkazů, že si lidé na nich pochutnávají již od pravěku. Hrušky jsou po tisíce let součástí mnoha diet a nacházejí se i v keltské literatuře, římské historii a čínské tradiční medicíně. I u nás se jim velmi daří, a pokud můžete, dejte přednost tuzemským hruškám, spíše od farmáře než těm z dovozu. Ovoce z ciziny je zpravidla zatěžováno velkým množstvím nežádoucích látek.

Co obsahují?

Hrušky z velké části obsahují vodu. Dále obsahují vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B z minerálů je zde zastoupen zinek, draslík, vápník, železo, jód, fosfor a hořčík. Další cenou složkou je podíl vlákniny, který je v hruškách poměrně vysoký. Pro představu jedna hruška (140 g) má 82 kalorií, skoro nulové procento tuku a přibližně 5 g vlákniny. Poznejte všechny zdraví prospěšné látky v hruškách a mlsejte zdravě.

Pro lepší trávení

Jak již bylo řečeno, hrušky obsahují vlákninu a přísun vlákniny je důležitý pro správný chod střev. Vláknina stimuluje sekreci žaludečních a trávicích šťáv a reguluje pohyby střev, tím předchází zácpě stejně jako průjmu. Také zrnitá povaha vlákniny z hrušek na sebe váže škodlivé činitele a volné radikály a hraje významnou roli v prevenci rakoviny tlustého střeva.

Pro štíhlý pas

Pokud právě držíte redukční dietu, právě hrušky jsou skvělou volbou, obsahují opravdu málo kalorií a v porovnání s ostatními druhy ovoce i málo cukrů. Navíc dodají tělu i potřebnou vlákninu, která podporuje zdravé trávení a také prodlužuje pocit sytosti, čímž se snadno vyhnete nechtěnému mlsání mezi hlavními jídly.

Pro silnou imunitu

Hrušky jsou bohaté na antioxidanty a vitamin C, které jsou přínosem pro imunitní systém, protože stimulují produkci bílých krvinek, které jsou v přední bojové linii proti infekcím. Přítomné antioxidanty pracují také na odbourávání nebezpečných volných radikálů, které se v těle hromadí a poškozují zdravé buňky.

Pro zdravé srdce

Hrušky jsou cenným zdrojem draslíku, což má významný vliv na zdraví srdce, protože draslík je dobře známým vazodilatátorem. To znamená, že snižuje krevní tlak a tím snižuje zátěž celého kardiovaskulárního systému a eliminuje tak vznik nebezpečných krevních sraženin. Dále zvyšuje průtok krve do celého organismu, tím se zlepšuje okysličení celého těla. V poslední řadě draslík funguje jako regulátor tekutin v těle, což znamená, že udržuje tělo hydratované a zajišťuje rovnováhu základních tekutin v buňkách a orgánech.

Pro zdravé kosti

Vysoký obsah minerálů v hruškách zahrnuje hořčík, mangan, fosfor, vápník a měď. Tyto minerály jsou důležité pro zdraví kostí, přispívají k udržení kostní minerální hustoty a hrají značnou úlohu v prevenci osteoporózy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat