Prostreno.cz

Fakta o levácích, o kterých jste možná ještě neslyšeli

Píšete levačkou? V tom případě vynikáte ve sportu, matematice a „z fleku“ byste složili hudební serenádu. Ovšem ještě nejásejte, na druhou stranu se častěji dopouštíte dopravních nehod a prý tíhnete k alkoholismu!

Nepreferovat pravou ruku? V dobách dávno minulých něco jako zločin. V 18. a 19. století se na leváky pohlíželo jako na stoupence zla a ve společnosti „normálních“ lidí pro ně nebylo místo. O pár desetiletí později se situace trochu zlepšila, nicméně tento „handicap“ začal být skutečně akceptován až v moderní době. Dnes mají leváci k dispozici nejen spoustu pomůcek, které jim usnadňují život, ale dokonce i svůj Mezinárodní den, který připadá na 13. srpna. A co vy, máte to hozené doleva? Svým způsobem jste výjimeční, ovšem jestli je to dobře, vážně těžko říct…

Hříčka přírody, jejíž příčina není objasněna

Odborníci zastávají názor, že leváků je na světě něco mezi 6 až 15 procenty, přičemž větší podíl je mezi muži. V počtu „vyvolených“ jsou tedy zajedno, jenže co se týká samotné příčiny, tam se názory moudrých učenců hodně rozcházejí. Někteří tvrdí, že za leváctví může genetika, jiní se přiklánění k tomu, že důvodem je stres, který matka zažívala v těhotenství. Ve hře jsou rovněž teorie o pokročilém věku rodičky nebo o častých ultrazvukových vyšetřeních, které žena před porodem absolvovala. Takže ano, máte dar. Jen nikdo neví, kde a proč jste k němu přišli!

Řidičské schopnosti. Kapitola sama pro sebe

Když dojde řeč na to, kdo je lepší řidič, většinou se tato otázka vztahuje na pohlaví. Jenže pozor, i preference jedné ruky v tom hraje roli! Závěry britské studie provedené na Birminghamské univerzitě naznačují, že více dopravních nehod vykazují leváci. Také se prý často poraní při manuálních činnostech, což z nich dělá zdravotně ohrožený druh. Možná s tím trochu souvisí i fakt, že levorucí jsou údajně třikrát náchylnější k alkoholismu. Proč? Taky záhada.

Astma a alergie, pozor na ně

Smrkáte ostošest a máte potíže s dýcháním? I to může být vizitka toho, jakou rukou píšete. Závěry nedávné americké studie uvádějí, že „levý“ jedinec má pětinásobně vyšší pravděpodobnost vývoje alergie, astmatu nebo plicních chorob. Také častěji trpí spánkovými problémy, a hitparáda to není ani v případě psychiky – leváci se prý rychleji rozčílí „doběla“ a hůře zvládají emoce. Sedí to na vás? Dobře, tohle možná není úplné terno, ale stále jsou disciplíny, ve kterých to pravákům pořádně natřete…

Sport a matika? To je váš obor

Pořádnou výhodou leváků je ta, že vynikají v řečnických schopnostech a ve sportu, jako je baseball, plavání, boxování a tenis. Jsou také nesmírně kreativní a excelují v matematice. Cizí jim však není ani architektura a hudební tvořivost. Máte být tedy na co pyšní!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat