Prostreno.cz

Způsoby, jak využít toho, že se brzy stmívá

Máte z krátkých dnů tak trochu depresi? Nechte je pracovat přímo pro vás. Brzkým stmíváním si totiž můžete snadno upravit rozhozené spánkové návyky, nebo podstatně vylepšit fyzickou kondici. Vidíte, i tma má svoje výhody!

Od té doby, co se přetočil čas z letního na zimní, vyloženě trpíte? Postrádáte dobrou náladu, energie je pro vás nedostatkovým zbožím, a s brzkým stmíváním se pořád nemůžete srovnat. I když se cítíte pod psa a stýská se vám po večerech „za světla“, věřte, že krátké dny mají překvapivě i světlou stránku. Jak se dá těžit z toho, že je brzy tma? Možností je víc!

Zlepšení spánkových návyků

Doporučení ohledně sedmi až osmi prospaných hodin zná sice každý, ovšem málokdo se jím řídí. Nebudeme zbytečně pátrat po tom, co je příčinou moderní spánkové deprivace, pojďme se raději soustředit na to, jak se to dá zlepšit. A momentální roční období sladkým snům jen nahrává!

„Když se brzy stmívá, je mnohem snazší chodit spát o něco dříve. Pokud vám do této chvíle spánek chyběl, využijte příležitosti a dopřejte si hodinu či dvě navíc. Bude to velmi prospěšné pro vaše celkové zdraví, a to jak po fyzické, tak i duševní stránce,“ doporučuje úpravu spacích návyků Kenneth P. Wright, americký profesor integrační fyziologie působící na coloradské univerzitě Boulder.

Důvod k aktivní polední přestávce

Již mnoho odborných studií poukázalo na to, že i krátké přestávky během náročného dne snižují únavu a zvyšují produktivitu – zejména pokud jde o pobyt na čerstvém vzduchu. Teď máte k dispozici perfektní argument, proč si pro oběd dojít o polední pauze pěšky. Koneckonců, do kanceláře přicházíte za tmy, odcházíte z ní také za tmy, takže nutně potřebujete trochu přirozeného světla. Nebo snad ne?

„Jděte ven uprostřed dne, i když by to mělo být na pouhých 15 minut. Sluneční paprsky, kterým se jinak nemáte šanci vystavit, vám pomohou překonat špatnou náladu a pocit únavy. I sezení u okna pro vás může být užitečné, ovšem krátké procházce se rozhodně nic nevyrovná,“ říká výše zmíněný odborník.

Nová sportovní výzva

Soumrak teď přichází sice brzy, ale i tak můžete zkusit novou sportovní aktivitu. „Disciplíny“ jako běh či turistika jsou v chladnějších teplotách mnohem méně vyčerpávající. Jediné, co potřebujete, je reflexní oblečení a odhodlání.

„150 minut mírné až intenzivní fyzické aktivity týdně prospívá vašemu srdci, náladě i psychickému rozpoložení. Také vám pomůže s bezproblémovým usínáním. Pokud se na venkovní aktivity necítíte, můžete ponuré večery trávit ve fitcentru, kam byste v létě třeba vůbec nezašli,“ vysvětluje Kenneth P. Wright s tím, že když přijmete nový sportovní zvyk, nebudete podléhat úzkostem. A zároveň se vám vyhnou i „zimní kila“.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat