Prostreno.cz

Nejlepší veganské potraviny, které budují svalovou hmotu

Že vegani budují svalovou hmotu jen s obtížemi? Nesmysl! Veganští sportovci a veganští kulturisti vědí, co jejich tělům prospívá. Čím se krmí a co byste si i vy měli dopřávat, pokud hájíte práva zvířat?

Veganství se popisuje jako druh stravy, filozofie a životní styl spočívající v odmítnutí využívání zvířat k lidskému užitku jakožto surovin či výrobních jednotek. Taky se hlásíte k čerstvým veganům a přemýšlíte, co jíst, aby vaše svalová hmota neutrpěla žádné ztráty? Na výběr máte hned z několika tipů.

Veganský bílkovinový prášek

Je zřejmé, že jednou z nejlepších možností je veganský proteinový prášek, konkrétně ten, který obsahuje konopí. Proč zrovna ten? Protože konopí se snadno tráví a je plné bílkovin. Pokud možno, vybírejte veganské práškové proteiny bez cukru. Jsou speciálně navrženy tak, aby pomohly sportovcům nebo i necvičícím lidem zachovat svalovou hmotu a získat dostatečné množství esenciálních aminokyselin.

Oves

Oves je jedno z nejvíce jedinečných zrn. Pět gramů bílkovin v jedné polovině šálku ovsa dodá svalům slušné množství vitaminů a minerálů. Proto mnoho kulturistů začíná svůj den s ovsem, třeba ve formě kaše. Dotyční přísahají, že právě on bojuje proti tuku v oblasti břicha a zároveň udržuje dlouhodobý pocit sytosti. Co se týče glykemického indexu, tak ten je v porovnání třeba s hnědou rýží nebo pšenicí nižší. A to znamená, že hladina krevního cukru zůstává stabilnější.

Quinoa

Quinoa obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, vitaminy skupiny B a železo. Je to také špičkový zdroj hořčíku a fosforu (stejně jako oves). Můžete se rozhodnout, zda si ji dopřávat ke snídani nebo k večeři. Čas nerozhoduje, vždyť je to kompletní protein.

Chia semínka

Semena chia jsou plná železa a draslíku. Vaše svaly potřebují ke správnému fungování obojí. Jsou také skvělým zdrojem tuků omega-3, takže i v tomto případě se jedná o kompletní protein. Tuky omega-3 pomáhají předcházet zánětům a jsou užitečné při syntéze bílkovin. Jsou také spojovány s nižším rizikem srdečních onemocnění. A ta jejich univerzálnost tak baví! Chutnají v pudinku i v nápojích. (Pro nejlepší efekt je užívejte před i po cvičení.)

Listová zelenina

Kadeřávek, hlávkové zelí či třeba špenát. Listová zelenina je plná železa, které zajišťuje optimální cirkulaci kyslíku během cvičení. Zároveň se může pochlubit dobrým množstvím bílkovin, které, jak známo, pomáhají budovat svaly.

Tofu

Pokud máte rádi tofu, které je nabité bílkovinami a má nízký obsah tuku, jste ve výhodě. Tofu se může grilovat, nebo přidávat do salátů. A s budováním svalové hmoty si rozhodně rozumí!

Čočka

Čočka je fantastickým zdrojem živin. Vláknina, vitaminy skupiny B, hořčík, draslík, železo a bílkoviny (jeden šálek obsahuje asi osm gramů). Co si přát víc?

Zelený hrášek

Ačkoli všechny luštěniny a fazole jsou skvělými zdroji bílkovin, zelený hrášek obsahuje specifickou aminokyselinu známou jako leucin. Leucin se zřídka vyskytuje ve veganských bílkovinných zdrojích v tak vysokém množství (mimo bílkovinné prášky). Proto přidávejte jednu polovinu šálku zeleného hrášku ke své stravě každý den, nebo nejméně čtyřikrát týdně, abyste dosáhli nejlepších výsledků. A co když hrášek zrovna není váš favorit?

Zkuste mandle, arašídy či konopná semínka. I tyhle dobroty vám s budováním a udržováním svalové hmoty pomohou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat