Prostreno.cz

Jak se zbavit dušnosti při zúžení dýchacích cest

Bronchospasmus se popisuje jako zúžení průdušek (bronchů). Vzniká u astmatu a některých alergií, přičemž ho obvykle doprovází dušnost a několik dalších příznaků. Proč se v těchto případech vyplatí jíst ananas a pít heřmánkový čaj nebo kávu?

Při potížích s bronchospasmem může dojít k hyperventilaci (při abnormální rychlosti dýchání), což celý problém může jen zhoršit! Odborníci přitom tvrdí, že bronchospasmus se děje hned z několika důvodů.

Zaprvé se může objevit, když hladké svaly vašich průdušek podstupují kontrakci nebo křečovité pohyby. Zadruhé bronchospasmus způsobuje zánět dýchacích cest. A neposlední řadě za třetí je ve hře produkce nadměrného množství hlenu vinou alergie nebo podráždění (dýchacích cest).

Co se to vlastně děje?

Vzhledem k tomu, že bronchospasmus způsobuje kontrakci průdušek, dochází k dušnosti (obtížnému dýchání). Dostavuje se i sípání, a to kvůli tomu, že vzduch prochází zkrácenými dýchacími cestami. V případech, kdy je přítomen nadměrný hlen, je velmi pravděpodobné, že postižený začne kašlat. Kvůli obtížnosti dýchání však u něj může dojít i k hyperventilaci. (Hyperventilace je něco, co ve skutečnosti může způsobit zesílení účinků bronchospasmu). Co s tím?

V první řadě je třeba roztahovat průdušky. Toho lze dosáhnout podáváním léků známých jako bronchodilatační. Pokud se bronchospasmu objevuje nápadně často, existuje několik domácích prostředků, které fungují jako prevence.

  • Zvyšte příjem potravin, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Mezi některé dobré příklady patří lněné semínko, vlašské ořechy, sójové boby, tofu, losos, tuňák, sardinky, krevety, karfiol a růžičková kapusta.
  • Jezte ananas. Ananas je vynikajícím zdrojem bromelinu, bílkovinného extraktu, o němž se říká, že má vynikající protizánětlivé vlastnosti. Proto je účinný při bronchospasmu.
  • Omezte spotřebu sladkých potravin. Potraviny, které jsou nabité cukrem, mají tendenci vyvolávat záněty. Vyvarovat byste se měli i mléčným výrobkům.
  • Konzumujte posvátnou bazalku (tulsi) s medem. Mnoho pacientů trpících bronchospasmem přísahá na účinnost mletých listů bazalky s medem. Podle nich tato lahodná směs předchází problému. Podobné účinky má i kurkuma s medem.
  • Pijte heřmánkový čaj. Po staletí se heřmánkový čaj používá při léčbě příznaků bronchospazmu, a to kvůli schopnosti podporovat relaxaci dýchacích cest.
  • Nevzdávejte se oblíbené kávy. Velmi jednoduchý způsob, jak podpořit relaxaci průdušek, je v podstatě denní zvyk. Konzumace černé kávy! Právě o té je známo, že má relaxační účinek na hladké svalstvo těla.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat