Prostreno.cz

Zrníčka z rajčat nevyhazujte. Mají léčivé vlastnosti, o kterých možná nevíte

Klasický černý pepř vám nedělá dobře? Nahraďte ho aframonem neboli guinejskými zrny. Budete méně ve stresu a ještě se vyhnete gastrointestinálním potížím!

Rajská zrna? Tenhle poměrně honosný název vypovídá o jediném. Podle místa původu, (pobřeží západní Afriky, Guinejský záliv a od Sierry Leone do Konga) se jedná o guinejský pepř, guinejská zrna, meleguetský pepř, aframon, pepř aligátorů či zrna z ráje.

Ve skutečnosti se v některých oblastech západní Afriky rajská zrna používají jako náhrada za skutečný černý pepř, a mnozí jim také dávají přednost, protože žaludek je lépe toleruje. Semena přitom mohou být konzumovaná syrová nebo vařená. Existují i případy, kdy jsou používána k provádění nadpřirozených rituálů západních Afričanů.

Používání rajských zrn coby kulinářské bylinky je skvělý nápad, pokud hledáte alternativu k černému pepři, který je drsnější vůči trávicímu systému. Jejich zařazení do stravy je však vhodné i z jiných hledisek. Se kterými zdravotními benefity můžete počítat?

Konec gastrointestinálním potížím

Nejen že se tato bylina ze západní Afriky považuje za jemnější variantu černého pepře, ale také pomáhá léčit širokou škálu otázek týkajících se gastrointestinálního systému! Například tradiční léčitelé skutečně využívají rajská zrna pro zvládnutí žaludečních vředů, pro léčbu průjmu a střevních parazitů. Vzhledem k tomu, že tato bylinka může zlepšit trávení, je vhodná i pro zkrocení rozrušeného žaludku.

Zmírněné kožní problémy

Rajská zrna mohou být použita i pro dezinfekci ran. V tomto ohledu fungují skvěle, neboť mají úžasné antimikrobiální vlastnosti. Ve skutečnosti jsou účinná při zabíjení mikroorganismů, které se podílejí na různých infekčních problémech pokožky, jako jsou například neštovice.

Snížený oxidační stres

Existuje mnoho různých sloučenin přítomných v rajských zrnech, které se chlubí antioxidačními vlastnostmi, a proto se rostlina, která připomíná černý pepř, může použít k likvidaci volných radikálů a zpoždění procesu stárnutí. Tradiční léčitelé se na ni spoléhají i při léčbě rakoviny, jejíž vznik je často přisuzován oxidačnímu stresu. Poohlédněte se v oddělení koření….






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat