Prostreno.cz

Výroba levného domácího sójového jogurtu

Sójové produkty? Čím dál populárnější! Nevýhodou vegetariánství či intolerance na mléčnou bílkovinu jsou však vyšší finanční náklady. Nenechte se jimi znechutit, vlastní sójový jogurt si můžete připravit i doma – mnohem levněji než v obchodě!

30 korun za sójový jogurt? Na to opravdu nemají všichni. Pokud frčíte na vegetariánské vlně a mrzí vás nesmyslné ceny dobrot bez masa nebo mléčné bílkoviny, nechte tyhle produkty jiným. Udělat si svůj vlastní jogurt v podstatě není nic složitého. Nicméně, budete muset koupit dostatečně velké nádoby, do kterých půjde uložit až jeden litr „materiálu“.

Mimochodem, tyhle obaly by se měly sterilizovat, nebo minimálně vypláchnout horkou vodou. Zároveň se osvědčuje používání malé dřevěné lžičky. A co slibovaný postup?

Za málo peněz hodně muziky

Potřebujete 1 litr oblíbené značky sójového mléka (obyčejného přírodního bez příchuti), 1/2 šálku sójového jogurtu (opět toho nejzákladnějšího), 1 čajovou lžičku agarového prášku (zahušťovadlo dostupné v prodejnách zdravé výživy).

Troubu předehřejte na 50 °C. Ve velkém hrnci se středním ohněm spojte 1 litr sójového mléka a 1 čajovou lžičku agarového prášku. Promíchejte, přibližte se k bodu varu a těsně před ním hrnec odstavte z plotny. Směs přendejte do velké misky, kterou jste dříve sterilizovali vroucí vodou. Nechte ochladit na teplotu přibližně 50 °C – směs by měla být stále teplá, ale ne horká.

Chvíle času, která se vyplatí

Až se směs dostane do této fáze, je čas nalít do ní 1/2 šálku sójového jogurtu. K tomuto účelu použijte sterilizovanou dřevěnou lžíci. Směs opět promíchejte a poté ji pečlivě přeneste do zakoupených nádob (důkladně vypláchnutých). Bez víček jogurt dejte do připravené trouby a vypněte ji. Nechte svůj výtvor 8 hodin pracovat. Během procesu se vyvarujte otevírání trouby. Jedině tak zajistíte, že váš domácí sójový jogurt bude správně kvasit.

Po 8 hodinách vyjměte nádobu z trouby a důkladně ji uzavřete. Uchovávejte v lednici několik hodin. Po ochlazení můžete začít užívat všech výhod sójového jogurtu, který jste si sami vytvořili. A za tak nízké náklady!

Sójové mléko přírodní stojí cca 38 korun, sójový jogurt cca 30 korun (recept v tomto případě počítá jen s polovinou), agarový prášek vyjde na 15 korun za 7 gramů. Za zhruba 68 korun si tedy připravíte 5 poctivých porcí jogurtu, které by vás v obchodě stály 150 korun.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat