Prostreno.cz

Při sedavém zaměstnání si koledujete o mozkovou příhodu

K mrtvici můžete přispět vlastním přičiněním. Nevěříte? Tyhle zvyky, které možná považuje za normální a běžné, vás ženou do její náruče!

Třeba v USA mrtvice patří k páté nejčastější příčině smrti v zemi. V Česku ji nepřežije 10 tisíc lidí. Naštěstí jsou poslední statistiky trochu optimističtější. Počet těch, kteří na ni umírají, klesá. To však neznamená, že se není čeho bát. V nebezpečí může být každý, zvlášť když si sám zahrává s ohněm.

Mrtvice je přitom někdy známá jako mozkový záchvat. To proto, že se prakticky hodně podobá srdečnímu záchvatu tím, že jsou srdce, tkáně a mozek zbavené kyslíku. Pokud byste chtěli toto riziko snížit, zaměřte se na své špatné návyky a zvyklosti, o kterých je známo, že riziko mrtvice zvyšují.

Kouření cigaret

Lékaři říkají, že kuřáci oproti nekuřákům tíhnou k mrtvici přesně dvojnásobně. Takže pokud si dopřáváte jednu za druhou, patříte do ohrožené skupiny! Nejste kuřák? Pak se minimálně vyhýbejte pobytu v zakouřených prostorách, neboť i pasivní kouř je rizikovým faktorem.

Nadměrný příjem alkoholu

Četné studie uvádějí, že příliš mnoho alkoholu se může podílet na vyšším riziku mrtvice, protože to je něco, co může způsobit tvorbu krevní sraženiny. Ne nadarmo se říká, že všeho s mírou. Alkohol konzumujte pouze občas a v malém množství.

Sedavý styl života

Pokud trávíte většinu svého času vsedě, nebo vleže, respektive u počítače, televize nebo tabletu, taky to není úplně ideální. Sedavý životní styl zvyšuje krevní tlak, což může způsobit mrtvici. Je nutné být fyzicky aktivní, nebo se v kanceláři čas od času protahovat. Co na tom, že to kolegové ze začátku nebudou chápat? Vysvětlete jim pozitiva „kancelářského fitness“, třeba se časem přidají. Koneckonců, vystoupit z autobusu o dvě zastávky dřív se taky počítá – stejně jako pravidelný výšlap do desátého patra.

Nadváha

Obezita nebo nadváha způsobuje spoušť ve vašem kardiovaskulárním zdraví, a je to zároveň něco, co může zvýšit riziko mrtvice. Nechcete-li to dopustit, zhubněte, pravidelně cvičte, přejděte na zdravou stravu, vyvarujte se stresu a zaměřte se na kvalitní spánek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat