Prostreno.cz

První pomoc při průjmu. Vsaďte na zázvor a jedlou sodu

Honí vás průjem – a to doslova? To není zrovna něco, co by jeden kdovíjak uvítal. Každopádně zachovejte klid, všechno se dá vyřešit. Je totiž docela dost možné, že máte po ruce několik prostředků, které vaše trávení zase usměrní!

Stres, úzkost, infekce, nadměrná fyzická aktivita, alergie na potraviny – to je jen zlomek faktorů, které mají obvykle „prsty“ v poruše zažívání, nechvalně známé jako průjem. Když se k tomu připočítají ještě žaludeční křeče, dehydratace, pocit krajního nepohodlí a nutnost zdržování se v bezprostřední vzdálenosti toalety, není to žádná hitparáda. Kdekdo by vám na tuhle patálii jistě doporučil černé uhlí. Jenže co když ho právě teď – a jako na potvoru, doma nemáte? Ani tak není nic ztraceno. Pro pomoc se vydejte do kuchyně! Máte tam tyhle zachránce situace?

Citronová šťáva s jedlou sodou

To, že do „oné“ místnosti kvapem spěcháte častěji, než by vám bylo milé, svědčí o tom, že ve vašich střevech vládne hodně nepříznivé prostředí. Ovšem jednoduchý způsob, jak ho zase normalizovat, představuje sklenice vody. Do té přidejte lžičku jedlé sody, tekutinu zakápněte trochou citronové šťávy a léčivo je na světě. Uvidíte sami, že po tomto nápoji se vám značně uleví. Když si ho dopřejete třikrát denně, průjem se pomalu dá na ústup.

Povolejte do akce i černý čaj

Nejen zelený čaj je zázračnou studnicí zdraví. Ani ten černý rozhodně nezůstává pozadu! Zvlášť vhodný je pro osoby trpící průjmem, neboť obsahuje třísloviny, které pomáhají snižovat jak záněty, tak celkové střevní podráždění. V každém šálku černého čaje je navíc obsažena i spousta pektinu. Tento typ vlákniny podle názoru odborníků i závěrů mnoha studií přispívá k bezproblémovému chodu trávicích funkcí.

I zázvor vás dostane z nejhoršího

Že vám černý spasitel nedávno došel a ještě jste nestihli obnovit zásoby? Nezoufejte, dá se nahradit i zázvorem, ze kterého si čaj připravíte také. S ním můžete vždycky počítat! Koření štiplavé chuti i vůně je jedním z nejlepších domácích prostředků na širokou škálu problémů se zažíváním – včetně průjmu. Jeho protizánětlivé účinky vás ve štychu nenechají!

Špetka pepře s alkoholem. To stojí za zkoušku

Další alternativou je špetka pepře přidaná do nějakého ostřejšího alkoholu. Možná to zní divně, ale tento způsob „léčby“ patří do kategorie účinných babských rad. No vida, konečně najdete vhodné uplatnění pro tu pálenku z Moravy, kterou tak dlouho skladujete…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat