Prostreno.cz

Proč milovat čočku při hubnutí. Snadná na přípravu a bohatá na bílkoviny

Jedná se o jednu z nejstarších potravin na světě, která dokazuje, že jídlo může být levné, výživné, plné bílkovin, a dokonce i vegetariánsky přátelské. Můžete čočku jíst i při dietě?

Čočka má zajímavou strukturu, která se dobře slučuje s mnoha druhy zeleniny i masem, zejména tím drůbežím. Na pultech obchodů se objevuje v hliněných odstínech po bílou až jasně žlutou, neonově oranžovou a červenou. Vzhledem k tomu, že čočka vyniká nízkým obsahem lepku, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, což z ní činí hojivou a úžasnou superpotravinu pro hubnutí.

Je také bohatá na minerály a antioxidanty. A ani s vlákninou to není špatné! Na 100 gramů čočky jí připadá 8 gramů. Úroveň draslíku v čočce spolu s jejími antioxidačními vlastnostmi ji také předurčuje jako ideální občerstvení po alkoholovém večírku. A pro co čočku ještě milovat?

Rychlá příprava

Čočka se rychle vaří. Kromě toho, že je nabitá životně důležitými živinami, může být na stole za pár minut. Dáte si porci navíc?

Zlepšení trávení

Vzhledem k tomu, že čočka obsahuje vysokou úroveň vlákniny, zlepšuje trávení, pokud je konzumována pravidelně. Pomáhá také při snadném pohybu střev, což vede k prevenci zácpy.

Posílení zdraví srdce

Čočka, ve které se nachází pouze zanedbatelné množství tuku, je ideálním zdrojem bílkovin. Když se tyhle dvě informace propojí, znamená to, že když si ji dopřejete co možná nejčastěji, podpoříte zdraví svého srdce. A to už jen proto, že obsahuje hořčík, který pomáhá při relaxaci kardiovaskulárních svalů.

Regulace krevního cukru

Studie prokazují, že čočka spolu s fazolemi a hráškem patří do skupiny prospěšných potravin, které regulují hladinu cukru v krvi, a to díky dietní vláknině.

Snížení hmotnosti

Výzkumné studie naznačují, že pravidelná konzumace čočky může pomoci při regulaci hmotnosti a pocitu sytosti. Už jste zkusili třeba polévku z červené čočky? Je výborná!

Zdraví nervového systému

Dlouho se věřilo, že mikroživiny, jako jsou vitaminy a minerály, nemají vliv na fungování mozku. Nyní se však naznačuje, že pro jeho správné fungování skutečně jsou nesmírně důležité. Podle studie provedené J. M. Bourrem na klinice neurofarmakoterapie v nemocnici

Fernand Widal v Paříži jsou vitaminy a minerály nalezené právě v čočce užitečné pro optimální fungování mozku.

Vypadá to, že člověk jí na základě těchto pozitivních informací promine i jednu nevýhodu. Po vstupu do trávicího systému začne čočka kvasit a tím způsobuje plynatost. V životě je holt vždycky něco za něco.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat