Prostreno.cz

Čokoláda nebo borůvky. Potraviny, které jsou vhodné pro lidi trpící stresem

Studie prokazují, že lidé ve stresu, kteří jedí špatné druhy potravin, zhoršují svůj psychický i fyzický stav. Jídlo tedy evidentně může být prospěšné, nebo naopak škodit. Jakou roli v tom všem hrají probiotika nebo borůvky?

Určité druhy jídla mohou mít vliv na vaše emoce. Poskytnou úlevu od napětí, zregulují hladinu cukru v krvi, a dokonce i eliminují stres. Zní to hezky, že? Pokud se ptáte, co byste i vy měli jíst, pokud jste pod tlakem, zde je pár tipů.

Zelená listová zelenina

Tmavě zelená listová zelena obsahuje hodně folátu, která mimo jiné reguluje náladu. Studie provedená v roce 2012 prokázala, že osoby s vyšším příjmem folátu mají nižší pravděpodobnost depresí, jsou šťastnější, klidnější a mají více energie.

Ořechy

Aminokyselina tryptofan má významný vliv na agresivní a konfrontační chování. Co ji usměrňuje? Dýňová semena, ořechy a organická vejce. Nenechte stres, aby vás pohltil!

Probiotika

Dobré bakterie ve střevě mohou pozitivně a přímo ovlivňovat chemii v mozku. Proto se vám budou hodit probiotika. Některá vědecká zjištění poukazují na to, že snižují stresové hormony a nakonec redukují chování spojené s úzkostí a depresí.

Divoký losos (aljašský)

Omega-3 mastné kyseliny jsou světově proslulé tím, že mají řadu zdravotních přínosů. Ale víte, že jsou také dobré pro vaše emoce? Studie odhalují, že po jejich přijetí dochází k významnému poklesu úzkosti, a to až o 20 procent! V tomto případě je proto naprosto nezbytné zmínit divokého lososa coby zástupce omega-3. Pomáhá bojovat s depresí a nemá žádné vedlejší účinky.

Borůvky

Borůvky obsahují antioxidanty, které pomáhají mozku produkovat dopamin. Ten se podílí na dobré náladě a boji se stresem. Pomáhají i ty sušené….

Pistácie

Porce pistácií podávaná dvakrát denně může dilatovat tepny a snížit zatížení srdce, když jste stresováni. Aspoň tak to vyplývá z průzkumů. Pistácie zároveň uklidňují. A vejdou se do každé kabelky. Ideální svačina!

Tmavá čokoláda

V našem mozku operuje chemická látka nazvaná anandamid, která pomáhá člověku cítit se lépe. Tmavá čokoláda tuto sloučeninu probouzí a zajišťuje, že pocit pohody trvá déle než obvykle. Nutno dodat, že ta tmavá, tedy s vysokým podílem kakaa, je ta nejlepší!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat