Prostreno.cz

Netaktní komunikace se zarputilým abstinentem

Konzumace alkoholu je docela normální napříč mnoha kulturami, takže kdykoli potkáme někoho, kdo nepije, může se to zpočátku zdát trochu divné. Jak na takového člověka reagovat a co mu za žádnou cenu neříkat? Buďte taktní!

Petr ani Pavel neholdují alkoholu a na všech oslavách dávají přednost čisté vodě, nealkoholickému pivu nebo čajům? V očích ostatních jsou „divní“. Mnozí se jich ptají, co je k tomu vede a kdy a proč se pro život bez alkoholu rozhodli. Zvídané, „normální“ otázky jsou přirozené, občas to však někomu „ujede“ a abstinenta počastuje nevhodnými poznámkami. A to už dobře není. Když vám někdo řekne, že nepije, měli byste jeho volbu respektovat – a určitě byste mu nikdy neměli říkat nic z toho, co je uvedeno na tomto seznamu.

„Proč ne? Jen si dej!“

Vypadá to jako nevinná otázka a pobídnutí, nicméně existují desítky důvodů, proč lidé nemohou pít alkohol  – od zdravotních stavů, alergií a těhotenství až po závislost. Ať už dotyčný nepije z jakéhokoli důvodu, není vhodné se ho ptát na detaily. Nic vám po nich není, zvlášť když daná osoba nepatří mezi vaše blízké přátele.

„Jen jednou. Vždyť mám narozeniny!“

Nezáleží na tom, co slavíte, nebo že jste zrovna dali dohromady starou partu známých. Berte v potaz, že tahle Markéta nebo Mirek musí mít pevnou vůli, pro odpoledne nebo rovnou život bez skleničky se rozhodli, tak je v jejich snažení naopak podpořte, jinak si mohou připadat odstrčení. A příště třeba už nepřijdou. To vše jen proto, aby vás neurazili a necítili se provinile.

„No tohle já bych nikdy nemohl!“

Vy si třeba každý den po práci dopřáváte skleničku vína, která vám pomáhá odpoutat se od stresu. To ale neznamená, že něco takového dělají všichni. Neporovnávejte svůj běžný denní režim s ostatními a tolerujte, že si s vámi kolega, přítel nebo soused prostě toho panáčka nedá. Vy nejste on – a obráceně.

„Chybíš nám“

Vyvolávat v někom výčitky jenom proto, že s vámi „nedrží basu“? Taky neetické! Toho, kdo nepije, se spíš zeptejte, čím chce alkohol nahradit. A vždy pro něj mějte náhradní řešení (pito, džus a další nápoje). Prokážete tak, že s ním počítáte i dál – a stále je vaším přítelem.

„To je tak divné!“

Protože žijeme v kultuře, kde je sociální pití normou, může se zdát divné, že si s vámi ten, kdo ještě před měsícem obrážel bary, nedopřeje ani slzičku vína. Je snad proto jiný, či snad rovnou horší? Určitě nechcete, aby se před vámi tak cítil… Proto mu ani neříkejte, že od té doby, co „nenasává“, tak s ním není žádná legrace.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat