Prostreno.cz

Trápí vás alergie. Pozor na tyto nejčastější spouštěče

Teče vám neustále z nosu a slzí vám oči, zřejmě se nacházíte v blízkosti alergenů. Tenhle stav rozhodně není náhodný. Možná jste zatím nepřemýšleli, že patříte mezi alergiky, ačkoli jste doposud žádné problémy neměli, ale naše tělo se neustále mění a alergie se mohou během života jak zlepšovat tak i zhoršovat. Máme pro vás několik těch nejběžnějších alergenů, které dovedou nepříjemně potrápit.

Alergie je vlastně narušení imunitního systému, kdy váš organismus mylně označí běžnou neškodnou látku, jako nebezpečnou hrozbu a začne se bránit. Příznaky alergie jsou různé od slzení očí, rýmy až po silné záchvaty kašle a dušení. Které látky jsou nejčastějším spouštěčem alergie a jak zmírnit příznaky?

Čtyřnohý kamarád

Alergii na domácí mazlíčky, respektive na jejich srst trápí opravdu velké množství populace. Alergičtí můžete být na srst, kůži, šupiny, sliny nebo i na moč. Dokonce tyto alergeny mohou zhoršit příznaky astmatu. Nejčastějšími příznaky jsou otoky v obličeji, bolesti na hrudi v důsledku zánětu nosních dutin. Alergeny můžete zmírňovat pravidelným koupáním mazlíčka, častým úklidem a měněním lůžkovin. Snažte se mazlíčka alespoň na noc držet mimo ložnici, v nejlepším případě mu zcela zamezte přístup do ložnice.

Jak to krásně kvete

Nejhorším obdobím pro alergiky je jaro, všechno sice krásně kvete, ale ovzduším se šíří značná směsice pylů a to jsou ty nejdráždivější alergeny. Jemný prášek ze stromů, plevelů a trav dokáže pořádně potrápit. Tento druh alergie je známý jako senná rýma nebo růžová horečka (v závislosti na ročním období, ve kterém se vyskytují příznaky). K příznakům senné rýmy patří kýchání, výtok z nosu, škrábání v krku, kašel, ucpaný nos, svědění a slzení. V domácnosti můžete projevy zmírnit tím, že nebude v pylovém období tolik větrat a spíše využijete klimatizaci, případně se speciálními filtry. Vhodné jsou také zvlhčovače vzduchu.

Neviditelní společníci v domácnosti

Nyní máme na mysli roztoče, tyto neviditelné potvůrky jsou prostě všude a je opravdu náročné je co nejvíce eliminovat. Roztoči jsou mikroskopické organismy, které žijí v domácím prachu. Živí se odumřelými kožními buňkami a mohou přežít ve všech klimatických podmínkách. Platí na ně jen pravidelný úklid a dodržování základních hygienických návyků. Roztoči se nejvíce drží v lůžkovinách, pohovkách a kobercích, takže je nutné je pravidelně prát, vysávat a čistit, případně používat hypoalergenní materiály. Nezapomeňte na prach, odstraňte doma všechny přebytečné „lapače prachu“.

Zákeřné plísně

Plísně mohou působit zcela neškodným dojmem, jenže opak je pravdou. Vypadá to sice, že se drží jen na zdi, navíc v místnostech, které nikterak neobýváte, ale i tak mohou být velmi nebezpečné. Spóry plísní se šíří vzduchem a vy je neustále vdechujete, mohou způsobovat dýchací i kožní problémy. Pokud vás v domácnosti trápí plíseň, rozhodně to nepodceňujte a hledejte trvalá řešení. Plísni se nejlépe daří v teplu a vlhku, na to nezapomínejte.

Potravinová alergie

Další nejběžnější alergií je alergie na určitý druh potravin, alergenů je opravdu nespočet, takže můžete mít alergii na jakoukoli potravinu, kolikrát bývají potravinové alergie i velmi bizarní. Mezi nejčastější alergenní potraviny patří kravské mléko, vejce, arašídy, ryby, korýši, ořechy (jako kešu a vlašské ořechy), pšenice a sója. Abyste zabránili potravinové alergii, musíte se striktně vyhýbat konkrétní potravině, nepokoušejte ji ani v malém množství.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat