Prostreno.cz

Pálení očí při v bazénu nestojí za další možné problémy

Plavání je nesmírně prospěšným sportem, nicméně pokud chlor, který se přidává do bazénů, prostě nesnesete, bude lepší ho neprovozovat. Alergie v podobě pálení očí, zažívacích obtíží a suché pokožky si totiž nebere servítky!

Zápach chloru neodmyslitelně patří k letním radovánkám spojeným s koupáním v bazénech a vířivkách. Chlor je v dnešní době asi nejčastěji používaným dezinfekčním prostředkem, přestože se vůbec nejedná o zdravou látku. I přes jeho nízkou koncentraci ve vodě z něj podle lékařů plynou nemalá rizika. Jak se pozná, že trpíte jeho nesnášenlivostí?

Alergie na bazén? I to se může stát

Na rozdíl od jiných forem alergií, které poznáte téměř okamžitě, je tahle trochu odlišná. Může totiž trvat delší dobu, než začne „vystrkovat růžky“, proto je poměrně těžké odhalit ji v prvopočátku. To znamená, že se bez problémů vykoupete třeba desetkrát, ale po jedenácté už se „ozvou“ nepříjemné symptomy, které se rozhodně nevyplácí přehlížet. Jak se dle názoru odborníků taková alergie na chlor projevuje?

Podráždění a podivné slzení očí

Jedinec, který je na bazénovou dezinfekci citlivý, může registrovat pálení, svědění nebo zarudnutí očí. Experti rovněž upozorňují na to, že tahle nepříjemnost nemusí vzniknout jen v důsledku plavání, ale i doma při běžném úklidu. Vždyť existuje celá řada prostředků, jež chlor obsahují, tudíž pokud při údržbě domácnosti trpíte jistým „slzavým nepohodlím“, je zřejmě jasné, odkud pomyslný vítr vane.

Zažívací trable, které si žádají časté návštěvy toalety

Jste-li alergičtí na chlor, není nepravděpodobné, že po dni stráveném na koupališti vám bude nevolno. Jestli se navíc stane, že si vody nechtěně loknete, klidně se může objevit i zvracení nebo průjem.

Suchá kůže, co připomíná vyprahlou Saharu

Suchá a na dotek citlivá pokožka je další reakcí, která signalizuje nesnášenlivost na chlor. Odborníci se domnívají, že kožní potíže se leckdy objevují i v případě, kdy jedinec nosí oblečení vyprané v bělících v přípravcích, jejichž složkou je chlor. Tak pozor na to!

Kašel a kýchání. I tohle je varování

Kašlete a kýcháte pokaždé, když opustíte bazén a „vylodíte“ se na pevninu? Pak je docela dost možné, že se chlorová alergie týká bohužel i vás. Proto byste se v zájmu vlastního dobra měli kontaktu s touto agresivní látkou vyhýbat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat