Prostreno.cz

Miska jogurtu může snížit riziko srdečních záchvatů a mrtvice

Obvykle stojí pár korun, hned se nekazí, jen postupně kysne, obsahuje bílkoviny a působí blahodárně na střevní mikroflóru člověka. To je jogurt. Kolik kelímků týdně spotřebujete? Pokud ani jeden, děláte velkou chybu. Jogurt totiž podle všeho napomáhá zdraví srdce!

Kdo by to byl do malého kelímku řekl!? Kromě živých bakterií prospěšných pro zdravé střevo jogurt může drasticky snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Aspoň tak to vyplývá z nedávné studie uveřejněné v časopise American Journal of Hypertension, která poukazuje na to, že muži, kteří jedí nejméně dvě porce jogurtu za týden (celkem asi 300 gramů), vykazují o 21 procent nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. U žen toto riziko klesá o 17 procent. A to taky není zrovna zanedbatelné číslo! Co říkáte?

Malý velký zázrak

Tým vědců z Lékařské fakulty Bostonské univerzity studoval více než 740 000 jedinců, kterým byl dříve diagnostikován vysoký krevní tlak. Pomocí zdravotních dotazníků vědci zjišťovali příjem jogurtu u těchto dobrovolníků a zjišťovali, jestli jeho konzumace nějak souvisí se zdravotními problémy, jež se týkají srdce, jako je třeba srdeční infarkt nebo mrtvice.

V tiskové zprávě jeden z autorů studie odhalil, že tým, který stojí za výsledky, se nejprve chtěl ujistit, zda fermentované mléčné výrobky mohou v některých případech naopak přispívat ke špatnému kardiovaskulárnímu zdraví. Studie však ukazuje vzájemnou souvislost mezi jogurtem a zdravím srdce, takže na případná rizika je nutné si ještě počkat. V tomto ohledu se vědci nejspíš v příštích dnech zapotí.

Jak začínat ráno?

V každém případě nedávné studie prokázaly přínosy probiotických a mléčných potravin včetně kefíru, který významně zvyšuje zdraví střev. Zatímco výzkumníci neuvedli konkrétní druh jogurtu, který by zdraví prospíval, je důležité uvědomit si, že se „kelímek od kelímku“ liší. Některé jogurty jsou zkrátka zdravější než ty jiné. Obecně však platí, že obyčejný bílý a nepřislazovaný jogurt může být skvělým doplňkem stravy, a to díky probiotikům, hladinám vápníku a zdravému zdroji tuku.

Bez ohledu na to, pro jaký druh se rozhodnete, vychutnávejte si jej s chutí! Nezapomeňte, že pouhý jeden jogurt podávaný aspoň dvakrát týdně může snížit riziko srdečních záchvatů a mrtvice. Když do něj navíc přidáte sezonní ovoce či domácí bylinkový sirup, získáte vynikající snídani nebo svačinu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat