Prostreno.cz

Pro pevné zdraví si naservírujte jáhly

Jáhly patří k nejstarším plodinám vůbec. Získávají se odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého. Nejedná se rozhodně o žádnou nudnou potravinou, naopak! Využijete je jak při sladkém pečení, tak jako zdravou přílohu či z nich snadno vykouzlíte hlavní chod. Poznejte jejich přínosy a neváhejte je připsat na váš příští nákupní seznam.

Jáhly jsou důležitým výživovým prvkem, protože obsahují spoustu živin a antioxidantů. Navíc jsou přirozeně bezlepkové, lehce stravitelné a podle tradiční čínské medicíny, patří do takzvaných „zahřívajících“ potravin. Jáhly obsahují vitaminy skupiny B, vápník, železo, draslík, zinek a hořčík. Dále obsahují dobrý poměr bílkovin, tuků a vlákniny, přibližně ve 100 gramech se nachází 11 gramů bílkovin, 73 gramů sacharidů, 4 gramy tuku a 8,5 gramu vlákniny. Seznamte se s nimi a neváhejte je zařadit i na váš jídelníček.

Regulují hladinu cholesterolu

Hladina cholesterolu v krvi jde ruku v ruce se zdravím srdce, jak již bylo řečeno, jáhly obsahují také dobrý podíl vlákniny. A právě vláknina je klíčová pro regulaci hladin cholesterolu, eliminuje nebezpečný LDL cholesterol a zároveň zvyšuje hladiny dobrého HDL cholesterolu.

Pro zdravé srdce

Jáhly jsou jedním z nejlepších možných zrn, která můžete přidat do své stravy, pokud chcete chránit vaše srdce. Obsahují značné množství hořčíku, který je důležitým minerálem pro snížení krevního tlaku a rizika srdečního infarktu nebo mrtvice. Jáhly jsou také zdrojem draslíku, který reguluje krevní tlak, a tím optimalizuje celý oběhový systém a chrání tak naše srdce.

Prevence diabetu

Diabetes 2. typu je onemocnění postihující miliony lidí po celém světě. Podle vědeckých studií by jáhly mohly hrát zásadní roli v prevenci před vznikem diabetu 2 stupně, protože obsahují dostatečné množství hořčíku. Hořčík je považován za jeden z nejdůležitějších minerálů pro zvýšení účinnosti inzulinových a glukózových receptorů v těle, což je klíčové v prevenci před tímto onemocnění.

Zlepšují trávení

Jáhly se řadí mezi potraviny bohaté na vlákninu. Pravidelný přísun vlákniny je velmi důležitý pro celý gastrointestinální systém, eliminuje zácpu, nadýmání, plynatost a křeče. Příznivě ovlivňuje trávicí procesy, zvyšuje absorpci živin a preventivně působí před vznikem celé řady onemocnění související s trávením.

Detoxikují tělo

Díky obsahu antioxidantů jsou jáhly přínosné i pro celkovou detoxikaci organismu. Přítomný kvercetin, kurkumin, ellagová kyselina a různé další užitečné katechiny přispívají k odplavování toxinů z těla a eliminují škodlivé volné radikály.





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat