Prostreno.cz

Sůl, cukr i ovoce. Jak jejich konzumace působí na vaše tělo

Všechno, co děláme, ovlivňuje naše tělo. Nedostatek spánku může způsobit zpomalení většiny tělesných funkcí. Užívání nelegálních drog zase zastavuje mysl. A nesprávné potraviny mají na svědomí různé druhy zdravotních potíží. Dá se ale určit, které potraviny jsou ty „špatné“? Tohle s tělem provádí sůl, cukr a ovoce!

Představte si, že po zbytek svého života budete jíst jen určitý druh jídla. Co na to vaše tělo? Začne trpět podvýživou, i když je daný druh potraviny vlastně zdravý. Nic totiž není jen černé nebo bílé. Platí ovšem, že pokud nějaké z nezdravých položek dáte přednost na několik týdnů, s nejvyšší pravděpodobností si zaděláte na vážná onemocnění, jako je cukrovka, hypertenze, obezita nebo srdeční potíže. To dokládají četné studie, které se zabývají účinky potravin na tělo. Ostatně, máte přehled o tom, jak ve skutečnosti funguje sůl, cukr nebo ovoce?

Sůl

Sůl není tak špatná, jak si lidé myslí. Jediným problém, který se jí týká, je množství. Chlorid sodný totiž sám o sobě tělu pomáhá, přepravuje a absorbuje živiny v celém těle. Stává se součástí kyselin, které pomáhají trávicímu ústrojí vstřebávat živiny z jídla, které jíme. Sůl také ovlivňuje zadržování vody. Tato voda zase ovlivňuje objem krve a řídí krevní tlak. Jak to ale tak bývá, sůl je dobrý sluha, ale zlý pán.

Většina jídel rychlého občerstvení je nabitá nezdravým množstvím soli, která může vést k nadměrnému zadržování vody, srdečním onemocněním a diabetu. Proto mějte v paměti, že lidské tělo potřebuje 3,8 gramu soli denně. Vaše oblíbené hranolky z fast foodu jí však obvykle obsahují až čtyřikrát víc.

Cukr

Podobně jako sůl, i cukr má špatnou pověst ve zdravotnické komunitě. Opět ale platí, že nic není tak horké, jak se zdá. Za všechno může zase a jenom množství! Většina jídel rychlého občerstvení obsahuje vysoké množství sacharózy, fruktózy a glukózy. Prodejcům totiž jde hlavně o zvýraznění chuti.

Vysoké množství cukru však může vést ke zhoršení kvality zubů, přírůstku hmotnosti, cukrovce a problémům s trávením. Když je cukr konzumován ve správném poměru, dodává tělu energii. Ty přírodní přitom hledejte v ovoci. Když už o něm je řeč, tato skupina potravin nikdy „nevyjde z módy“.

Ovoce

Několik studií prokázalo, že lidé, kteří konzumují více ovoce, jsou méně náchylní k vážným zdravotním problémům, jako je mrtvice, vysoký krevní tlak,diabetes a kardiovaskulární onemocnění. Nutriční obsah ovoce je přitom neuvěřitelně vysoký. Mnohé plody obsahují antioxidanty, které odstraňují volné radikály způsobující vážné zdravotní potíže. Na druhou stranu, doporučený příjem ovoce je 300 g denně, což jsou přibližně dva až tři kusy ovoce velikosti pěsti. Jedná se totiž o vydatný zdroj cukrů, především fruktózy a glukózy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat