Prostreno.cz

Kontryhel pomáhá stát se rodičem

Plánujete rodinu? Pak s užíváním kontryhelu začněte co možná nejdříve, protože zvyšuje šance na početí. I v případě, že už v radostném očekávání jste, si ale doušek dopřejte. Proč? Tyhle jeho fantastické schopnosti si zamilujete!

Kontryhel obecný je králem ženských bylinek. Podle starých pověr má mateřské poslání, a dokonce i magické účinky. Jeho latinský název (Alchemilla vulgaris) pochází z arabštiny, a dal by se volně přeložit jako „malý alchymista“, což mnohé napovídá. Už jste si ho letos nasbírali? Ne? Zde je hned několik důvodů, proč to až do září určitě napravit.

Pomoc ohledně rodičovství. Od plánů až k porodu

Velkou předností nenápadné rostlinky je všestrannost. Lidoví léčitelé i babky kořenářky přísahají, že kontryhel podporuje plodnost a výrazně zvyšuje šance na početí. Po poradě s gynekologem ho lze užívat i v těhotenství, a to pro „udržení plodu“. Ani po porodu však není důvod na něj zanevřít, právě naopak.

Jakmile přivedete svět svého vytouženého potomka, kontryhel do značné míry přispěje k dezinfekci porodních cest i snadnějšímu hojení a zavinutí dělohy. Zároveň podporuje tvorbu mateřského mléka, takže vám může skutečně hodně pomoci – a to v několika oblastech. Kontryhel obecně také tlumí menstruační bolesti a pomáhá při léčbě od všemožných zánětů i kvasinkových chorob. Rovněž mírní nepříjemné potíže spojené s menopauzou. Zkrátka a dobře – udržuje ženské tělo „v chodu“ a celkové harmonii. Co jeho další účinky?

Prostředek na nervy i rozbouřený žaludek

Rostlina, která svým vzezřením trochu připomíná tanečnici v sukni, skvěle funguje proti průjmům a zažívacím obtížím. Také řádně nastartuje metabolismus, proto má co „mluvit“ i do hubnutí. Nelze opomenout ani to, že kontryhel čistí krev a má i jisté psychologické účinky, neboť zatne tipec depresi, panice a strachu. Jeho moc lze využít při očních zánětech a bezprostředně po vytržení zubu. Když budete kloktat kontryhelový nálev, hluboká rána se po resekci dutiny ústní rychleji zacelí – zpravidla do 24 hodin.

Zdroj: www.mayoclinic.org, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat