Prostreno.cz

Energetické nápoje vás zbaví únavy, ale za cenu nebezpečných vedlejších účinků

Jste unavení? Potřebujete povzbudit fyzicky i duševně? Kupte si energetický nápoj! Taurin vykazuje anxiolytický účinek na centrální nervový systém. Snižuje tedy úzkost a duševní napětí. Otázkou však je, co dalšího s vaším tělem provede. Je bezpečný?

Fenomén energetických nápojů zachytil pozornost vědců a odborníků na výživu po celém světě. Jedním z hlavních důvodů je taurin, což je volná forma aminokyseliny a významná složka žluči. Vzhledem k tomu, že taurin je přirozeně vytvářen lidským tělem, a to během cvičení a při stresu, stává se oblíbenou složkou energetických nápojů.

Taurin vykazuje anxiolytický účinek na centrální nervový systém, což způsobuje případné snížení úzkostných příznaků spojených s příjmem kofeinu. Zní to báječně, ale není všechno zlato, co se třpytí.

Vedlejší účinky taurinu

Taurin v přirozeném stavu má pozitivní účinky na kardiovaskulární, nervový a imunitní systém. Vzhledem k tomu, že bylo prokázáno, že poněkud zmírňuje úzkost, může působit proti účinkům kofeinu v energetických nápojích. Někteří argumentují, že konzumace taurinu způsobuje závislost, nicméně pro konečné stanovisko je třeba dalších výzkumů.

Prozatím se vědci zabývají energetickými nápoji ve spojitosti s nemocemi a zdravotními problémy od vysokého krevního tlaku, mrtvice a záchvatů po srdeční choroby. Z těchto důvodů byl taurin v některých skandinávských zemích dokonce zakázán, a to hned poté, co byl spojen se smrtí tří spotřebitelů.

Překvapující nový výzkum mozku

Vědci již několik let vědí, že taurin je nějakým způsobem zapojen do vývoje a funkcí mozku. Nedávno však objevili více definovanou oblast neurologické aktivity taurinu. Vědci Weill Cornell Medical College v New Yorku dokonce byli překvapeni, když našli „mimořádně aktivní“ taurin na receptorech mozku.

I když je taurin považován za klíčovou aminokyselinu, výzkumníci říkají, že jsou momentálně zmatení a mají mnoho otázek. Taurin pracuje hluboko uvnitř mozku, v regulační oblasti thalamu a interaguje s neurotransmitery. Thalamus je zapojen do spánkových cyklů, bdění v mozku a dalších aktivit.

Ví vůbec někdo něco?

„Jeho začlenění do těchto doplňků je trochu záhadné, protože náš výzkum by naznačoval, že taurin, místo toho, aby povzbuzoval, spíše utlumuje, tedy vykazuje sedativní účinek na mozek,“ uvádějí vědci s tím, že je až pozoruhodné, jak málo se ví o účincích energetických nápojů na mozek. Jedno je však jisté.

Denní dávka by se měla pohybovat mezi 100–500 mg, přičemž jedna plechovka populárního energetického nápoje má například 1000 miligramů synteticky vyrobeného taurinu. (Někteří lidé pijí až osm plechovek denně, což představuje 8000 mg této látky, nehledě na zvýšený

příjem cukru a kofeinu.) Tady už se možná, a to navzdory všem uklidňujícím slovům výrobků, projevuje ona závislost. Ke které však vůbec nemusí dojít!

Koneckonců, rozmanitá výživa poskytuje vše, co tělo potřebuje. Přírodní taurin lze přitom nalézt v kravském mléce, masu, rybách, vejcích či mořských řasách. Není třeba investovat do nápojů s přidanými chemickými látkami – o nichž se ani neví, co vlastně s tělem dělají.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat